joi, 22 noiembrie 2012

Cum Să Construieşti Un Solar

Despre Construcţia Solarului De Lemn


Într-o anumită ordine de idei solarul nu este altceva decât un spaţiu închis, creeat special, pentru a genera condiţii optime de creştere şi dezvoltare a plantelor. Practic se creează acel micro-climat pe care plantele îl percep favorabil.

Scopul iniţial al acestuia este clar definit în sensul de a proteja plantele de factorii negativi ce ar putea influenţa creşterea şi fructificarea.

Există mai multe moduri de a construi un solar. În speţă poate fi conceput din diferite materiale, baza fiind polietilena carbonică.

Scheletul solarului îl poţi construii din bare de fier de diferite dimensiuni în formă de arce susţinute într-e ele cu bare de sârmă subţire.

Este foarte uşor de montat iar preţul materialelor nu este chiar atât de costisitor. Avantajul cel mai mare este că investeşti o singură dată şi îl poţi folosii trei, patru ani. După această perioadă este necesar să schimbi decât folia.
Iată ce mai poţi face:

Pentru că apa este un element vital, îţi recomand o instalaţie de udare prin picătură. Desigur că există şi alte metode pe care am să le prezint aici.

O altă metodă de irigare este prin "cădere" este simplu de făcut. Practic îţi cumperi un bazin de plastic sau fier, îl suspendezi la înalţimea de 1,5-2 m, îi adaptezi un robinet, un furtun şi poţi uda solarul. Ai avantajul că apa este călduţă şi aerată.

Înălţimea, lungimea şi lăţimea le stabileşti în funcţie de ce legume ţi-ai propus să plantezi. Pentru tomate înălţimea trebuie să fie mai mare, undeva la trei metrii, nu mai mult.

Pentru că solarul este destinat mai mult culturilor de tomate m-am gândit sa-ţi ofer un mic exemplu în acest sens.

Iată cum se face:

Cum se plantează tomatele?..foarte simplu, pe rânduri. Distanţa într-e plante pe rând să fie de 90 cm iar între rânduri să fie de 1 m. Ancorezi câteva sârme la partea de sus a solarului iar după plantare le susţii cu ajutorul unor aţe.

Acestea devin elemente de susţinere a tomatelor. Poţi de asemeni să le adaptezi şi altceva, un arac din treistie de baltă de exemplu. Avantajul este că treistia nu putrezeşte şi apa nu o afectează cu nimic.

Ai grijă ce îngrăşământ foloseşti. Într-un solar nu ai voie să foloseşti îngrăşăminte ce conţin azotaţi. Aceştia se evaporă sub formă de condens, se creează stropi de apă pe folie, cade pe plante şi le arde. Practic le distruge. Aşadar foloseşte numai îngrăşământ natural. Cel mai recomandat este gunoiul de grajd.

În felul acesta pământul devine hrănitor iar plantele cresc foarte puternice şi sănătoase. O gunoire a solarului se face odată la 3 ani. Rotaţia culturilor se face în fiecare an fapt ce presupune că trebuie să ai 2-3 solarii. Probabil te întrebi de ce?. Nu este un mare secret. Fiecare cultură după ce părăseşte terenul lasă în urma ei un anumit soi de boli.

Nu uita: de fiecare dată înainte de plantare să stropeşti solarul cu un insecto-fungicid în vederea distrugerii bacteriilor şi dăunătorilor. Acelaşi lucru îl faci şi după ce cultura de bază a încheiat ciclul de producţie şi a părăsit terenul.


Iată aşadar cum construieşti un solar de lemn

Pentru că lemnul este un material la îndemâna oricui şi posibilităţile de prelucrare sunt mai accesibile, hai să vedem ce ai de făcut în acest sens. Primul lucru pe care îl ai de făcut este să iei în calcul dimensiunea solaruluiMă refer la lungime, lăţime şi înălţime. Toate aceste dimensiuni sunt preferenţiale, mai puţin înălţimea care trebuie să fie de 2,5-3 m. Şi asta pentru a putea planta, plante cu talie mare, cum ar fi roşiile, tomatele.

Următorul pas este stabilirea stâlpilor de susţinere ai solarului, care pot fi din lemn. Recomand ca aceşti stâlpi(pari) să fie dintr-un lemn de esenţă tare cum ar fi de exemplu salcâmul.

Iată cum procedezi:Trasezi sau marchezi suprafaţa de pământ pe care vrei să construeşti. Pregăteşti stâlpii de susţinere, parii. Lungimea acestora să fie de 2,5 m.

Sapi gropile din doi în doi metrii. Adâncimea gropilor să fie de 50 cm.

Introduci stâlpii în gropi şi îi aliniezi. După această operaţie stabileşti fiecare stâlp în parte. Cum faci asta? Adaugi fiecărui par pământul ce l-ai scos din gropi când ai săpat şi îl tasezi cu un bătător din lemn sau alt material.

Iată că solarul tău a început să prindă contur. Care sunt următorii paşi?

Adaugă deasupra stâlpilor o cosoroabă i se mai spune şi grindă şi leagă-i într-e ei.

După ce ai terminat delimitează solarul în doua părţi egale pe lungimea acestuia şi stabileşte stâlpii ce urmează să-i introduci aici. Pentru a da înălţime solarului.

Stâlpii au următoarea ordine de amplasare

Primi doi stâlpi: vin amplasaţi la partea din faţă si din spate a solarului.

Lungimea acestora să fie de 3,5 m. Ia în calcul că 50 cm vor intra în pământ.

După ce ai stabilit şi aceşti stâlpi egalizezi distanţa dintr-e ei (faţă-spate) şi introduci următorii pari. Nu uita să aplici o cosoroabă deasupra acestora.

Dacă lucrurile au decurs bine tot ce trebuie să faci de acum înainte este să uneşti cele două baze, schelete ca să le spun aşa într-e ele. 

Sau mai bine spus uneşti cosoroaba amplasată pe stâlpii ce alcătuiesc pereţii solarului cu cosoroaba ce alcătuieşte înălţimea acestuia şi astfel se creează scheletul ce formează acoperişul.

Cum faci această operaţie?

Pentru această operaţie foloseşti scândură sau şipcă de brad. Măsoară din nou suprafaţa ce constituie fiecare parte a acoperişului si bate scândura din 50 în 50 centimetri. Sau din jumătate în jumătate de metru.

Pentru că acoperişul are două părţi, ai grijă ca aceste scânduri să corespundă într-e ele. La distanţa într-e şipci mă refer. Iar la partea de sus să vină cap la cap. Si iată că solarul tău este aproape gata.

Vreau să îţi spun un secret pentru a evita stocarea apei pe acoperiş datorită ploilor. Şi lucrul acesta este important să ţi-l spun acum când constucţia solarului de lemn este în această fază. Nu pune niciodată sârme sau altceva deasupra acestor scânduri, pentru că prin căderea ploilor se formează aşa zisele burţi ale foliei şi este posibil să-ţi rupă solarul.

Lasă totul aşa şi mergi mai departe. Poţi adapta din acest moment solarului tău o uşă la partea din faţă(preferenţial). Desigur îl mai poţi întării cu şipcă pe părţile laterale în ideea de a fi cât mai bine consolidat.

După ce ai ai ajuns la partea finală a construcţiei, urmează să înveleşti solarul cu folie.


Cum Să Înveleşti Solarul Cu FolieExistă mai multe metode de învelire cu folie a solarului dar o să ţi-o prezint pe cea mai simplă. În cazul de faţa iată cum faci:

O să aplicăm  acestui solar două metode separate. Înveleşti întâi acoperişul după care vei învelii lateralele. Cum faci?. Măsori acoperişul, măsori folia şi o aplici peste acoperiş. Mai departe, prinzi folia cu şipca pe una din cosoroabele laterale(care vrei tu, cea din stânga sau dreapta).

Treci de cealaltă parte a solarului, întinde folia la maxim şi prinde-o la şipcă aşa cum ai făcut anterior(cu prima parte). După ce ai terminat treci la capetele solarului. Vezi că acolo o să ai surplus de folie. Pliaz-o şi prinde folia cu şipcă aşa cum ai făcut la acoperiş.

Ce urmează?. Lateralele normal. Fă-le stil poale. Cum faci asta? Uite aşa:

Măsori o laterală a solarului, lăţime şi înălţime. Ai grijă ca înălţimea să fie mai mare cu 50 cm, pentru că o parte din folie o să intre în pământ(cam 50 cm).

După ce ai tăiat folia întinde-o pe pământ şi adaugă-i o sârma pe lungime. Prinde folia cu agrafe de această sârmă şi ridic-o, amplaseaz-o pe cosoroaba laterală(la partea de sus). Acum folia cade precum poalele.

Bun, sapă un şanţ la partea de jos şi îngroapă cei 50 cm de folie rămaşi. După cum observi folia ce alcătuieşte unul dintr-e pereţii solarului este gata. Nu rămâne decât să te joci cu ia de sus în jos când vei avea nevoie să aeriseşti solarul.

Este o metodă foarte practică şi utilă.  Îţi oferă posibilitatea să dai aer legumelor tale treptat sau fazial în funcţie de temperatura din interiorul acestuia.

Sper că ceea ce ţi-am prezentat să te ajute să mergi mai departe. Să-ţi fie de folos în frumoasa ta deprindere ce doreşti să ţi-o însuşeşti şi anume grădinăritul.

Dacă ţi-a plăcut acest articol dă-i un like şi nu uita să-l distribui mai departe prietenilor, să se bucure şi ei ca şi tine de altfel de acest privilegiu.

Mai mult, dacă ai o întrebare las-o acum aici şi te asigur că o să vin cu lămuriri imediat.

Succes !
       

15 comentarii :

 1. D-ul Voinea Traian am citit cu atentie cele scrise de d-tra, legate de constructia unui solar.
  Am o rugaminte dati-mi un sfat pentru constructia unui solar. Care este mai avantajos financiar, de lemn sau metalic si cat ar costa un solar cu L=10m, l=5m. Nelu Ciocan
  Multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nelu un solar de lemn te poate duce lejer la suma de 1500 Roni. Asta presupune pari de salcâm, pătraţi de lemn de 8 x 8 cm şi lungimea de 4 metri, plus folie, ancore, sarmă şi alte accesorii. Deci, dat la gata, cam ăsta este preţul materialelor la un solar de 10 m lungime şi 5 m lăţime. Cel din arce de fier probabil este mai scump..Depinde de unde şi cu cât cumperi arcele.

   Ștergere
 2. fiti amabil.am un solar cu L =12 m si l=7m,este aproape finalizat,insa neacoperit.Capriorii sunt la o distanta de 2 m unul fata de altul.Este nevoie sa mai pun sipci sau sarma intre ei avand in vedere distanta dintre ei?Voi avea probleme cu folia,pe timp de ploaie? va multumesc!!

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da este necesar acest lucru pentru ai da o rezistenta mai buna. Mai adauga un caprior la jumatate. Capriorii sa fie din metru in metru. Astfel vei proteja folia, impotriva cantitatilor mari de apa cazute in urma ploilor. Daca distanta intre capriori este prea mare folia va creea burti, si se va rupe. Asa ca mai adauga un caprior la jumatate si totul va fi in regula.

   Ștergere
 3. este nevoie ca dupa ce pui folia sa o mai legi(ancorezi) cu ceva ca sa nu ti-o umfle vantul?multumesc

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da este necesar sa faci acest lucru, pentru o mai buna stabilitate a foliei. Cateva ancore nu strica niciodata :) Succes !

   Ștergere
 4. Buna ziua,
  Dle Traian Voinea,apreciez in mod deosebit tipul de abordare pe care ati adoptat-o in cadrul acestui blog.Va felicit pentru optimismul si realismul cu care abordati problemele exemplificate.
  Sunt un tanar dornic de munca ce vrea sa inceapa o afacere in acest domeniu al gradinaritului .Doresc sa achizitionez un loc cu 5 solarii nou construite (1000mp) plus inca 1000mp teren liber.Stiu ca ati mai discutat despre profitabilitate ,bani,etc.Eu vreau sa investesc 20k eur in acel loc si vreau sa va intreb daca dvs .considerati ca am vreo sansa de reusita in conditiile in care nu am studii de specialitate ci numai pasiunea pentru gradinarit si dorinta de a izbandi in acest proiect.Nu ma astept la castiguri imediate,insa nici nu vreau ,datorita lipsei de pregatire in domeniu sa esuez lamentabil.Mi-ar fi de ajutor parerea dvs sincera!
  Cu stima,
  Marius

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mariusica, nu iti trebuie studii de specialitate ca sa reusesti. Important este ca te pasioneaza gradinaritul. Acest aspect(pasiunea) este sau va fi toata cheia succesului tau. Parerea mea sincera este ca vei reusii. Nici eu nu am studii de specialitate, si asta nu inseamna ca nu sunt capabil sa produc legume.

   A produce legume nu este un mare secret, important este sa stii cum sa jonglezi cu plantele incat sa fi cu legume pe piata atunci cand acestea lipsesc.

   Piata nu inseamna neaparat piata de gros, sau 3-4 tarabe intr-un anumit oras. Nu, piata inseamna oameni, cunostinte, clienti declarati. Oameni carora le vei vinde rasaduri de calitate si legume proaspete la orice ora din zi si din noapte, de acolo de la tine din solarii.

   Eu iti doresc tot binele din lume si iti urez succes in viitoarea ta activitate de gradinar incepator.

   Iti multumesc pentru aprecieri si nu uita ca sunt aici, gata oricand sa iti intind o mana de ajutor :)

   Ștergere
 5. Multumesc frumos pentru incurajari!Nu voi ezita sa va cer sfatul!Marius

  RăspundeţiȘtergere
 6. Este geniala ideea dv cu structura din lemn , o sa construiesc unul anul acesta , as avea rugamintea daca puteti fi mai explicit cu amplasarea acelor sarme pe laterale ( cum devin ele culisante , si cum se prind acele laterale de stalpi ) banuiesc ca iarna lateralele trebuiesc prinse cu sipca de stalpii de sustinere.

  Multumesc

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Amplasarea lateralei pe cosoroaba de sus se va face la cuie din 50 in 50 de centimetri. Am uitat sa specific acest aspect. Cuiele vor venii batute sub sarma care mentine folia. De fiecare data vei scoate folia catre exterior si astfel vei aerisii solarul. Este extrem de simplu acest exercitiu :) Succes !

   Ștergere
 7. Buna seara! Am si eu o intrebare in legatura cu modul de prindere a foliei pe structura de lemn a solarului si cu ce se face aceasta? Va multumesc anticipat si felicitari pentru tot ceea ce faceti!

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Copiaza acest link: http://youtu.be/akZN6hnWJIY

   baga-l in bara de adrese si vezi ca am facut special pentru tine, pe youtube, un video tutorial explicativ.

   Dupa ce il vizionezi te rog sa revii cu un comentariu :) Succes !

   Ștergere
  2. Buna ziua! Va multumesc din suflet pentru promptitudinea raspunsurilor si pentru informatiile precise pe care le-ati oferit. Ma bucur enorm ca am gasit un asemenea om de calitate, si imi cer scuze pentru intrebarile acestea care par banale dar sunt un incepator in ale gradinaritului si pot sa spun ca o iau de la 0 cu toate si vreau sa invat si sa fac lucruri de calitate. Va doresc un an bun si multumim pentru informatiile pe care ni le oferiti zi de zi. Doamne ajuta si multa sanatate!

   Ștergere
  3. Nu este nici o problema, nu de scuze duc eu dorul :) Ma bucur ca sugestiile mele iti sunt cumva de folos. Multumesc asemeni pentru aprecierile tale sincere si te astept cu drag sa vorbim ori de cate ori doresti sau simti sa faci acest lucru.

   Ștergere