marți, 12 martie 2013

Cum Să Faci O Cultură De Ardei Gogoşar

Despre ardeiul gogoşar


Într-un capitol anterior te învăţam cum să înfiinţezi un lot semincer  iar drept etalon luasem ca exemplu gogoşarul. Unul din cele mai râvnite produse legumicole de toamnă. De ce spun râvnite? Spun asta pentru că este cel mai comercializat produs pe care fiecare dintr-e voi vrea să îl depoziteze în debaraua de iarnă. Recunoscut pentru calitaţile sale gustative gogoşarul este pe departe cea mai cautată legumă de seson.

Nu întâmplător grădinarii dau curs unor astfel de culturi. Motivele lor sânt clar definite: se vinde bine şi la un preţ destul de avantajos. Iar de cele mai multe ori piaţa rămâne goală.

Practic acest produs legumicol dispare ca pâinea caldă. E, dacă aşa stau lucrurile cu acest minunat fruct, m-am gândit să dau pas gândurilor mele să vibreze în ideea de a te ajuta să obţii rezultate maxime cu privire la înfiinţarea culturii de ardei gogoşar.

O să-ţi prezint pas cu pas fiecare detaliu. Gogoşarul este o plantă ce diferă radical în comparaţie soiurile de ardei gras sau kapia. Iar aceste diferenţe trebuie să le cunoşti şi să le aplici şi tu.


Este extrem de important să cunoşti toate fazele de creştere. Începând de la stadiul de răsad până la plantare.

Înfiinţarea culturii propriu zise se rezumă la: modelarea terenului, plantare, norme de udare şi operaţii de întreţinere.

Aşa că hai s-o gândim să iasă bine şi pentru tine. Ideea este să fi şi tu printr-e cei ce se bucură de considerentul financiar al acestei minunate culturi legumicole. Sper să fie unul cât mai cosnsistent.

Unul din cele mai căutate soiuri dacă nu cel mai căutat se numeşte Cornel. Ţine minte numele acesta. Are potenţial de producţie ridicat. Este un soi semi-timpuriu ce se coace în două, trei etape. Cea mai mare rată si prima de gogoşar copt fireşte fiind de 60-70% din suprafaţa de câmp cultivată.

Ce înseamnă acest lucru?. Înseamnă că mai mult de jumătate, luat procentual este gata(deja copt) la prima recoltare. Ceea ce constituie un mare avantaj. Când am spus copt m-am referit la faptul că sa înroşit nu pârguit. 

Bun. O altă nuanţă ar fi că diferenţa de 40% din suprafaţa de câmp cultivată o poţi recolta în doua etape. Odată în jur de 20% foarte bine copt şi restul de 20% mai puţin copt. Cum ar fi în pârgă.

De ce ţi-am făcut aceasta prezentare? Pentru că trebuie să şti din start ce ai de facut. Dacă nu cultivi un soi de calitate adaptat la condiţiile de temperatură din zonă există riscul ca gogoşarul tău să rămână mai mult de jumătate verde. Cu singuranţă nu îţi doreşti aşa ceva.

Deci primul lucru pe care trebuie să-l iei în calcul ar fi : ce fel de soi se pretează le zona şi temperaturile anuale unde-l cultivi.

Sfatul meu este să mergi pe soiurile semi-timpurii. Sânt cele mai bune şi ai toate şansele să-l recoltezi integral. Acum că am lămurit acest aspect te invit să faci cunoştinţă cu.....


Planul de înfiinţare a culturii de ardei gogoşar


În primul rând vreau să vorbim despre aspectul lui ca răsad. Prin natura lui gogoşarul este o planta ei mai viguroasă, cu o talie mai puternică şi frunzele mai late. Are un ritm de creştere alert şi se dezvoltă rapid.

Tot ce îţi recomand este să îl semeni pe paturi nutritive, amplasate pe platforme de gunoi cald, gunoi de grajd încălzit.

Seămănă-l pe rânduri. Distanţa într-e acestea sa fie de 10 cm. Iar într-e seminţe pe rând să fie de 2 cm. Adâncimea de semănat să nu depaşească 2 cm. Aplică udări repetate din patru în patru zile cu cantităti moderate de apă. După 3-4 săptămâni aplici operaţiile de călire a răsadului.

Plantarea gogoşarului în câmp este similară cu cea a ardeiului gras. Singura diferenţă o face distanţa într-e plante pe rând aceasta fiind undeva la 30 cm.

Plantează gogoşarul mai rar. Tufele sale se dezvoltă mai puternic în comparaţie cu tufele ardeiului gras.

Mai mult, nevoia de aer cât şi cea de pătrundere a razelor soarelui, îi dă o şansă în plus să fructifice şi să se coacă cât mai repede.

Suportă foarte bine îngrăşămintele naturale în timpul vegetaţiei şi al fructificării.

Consumul de apă până la înflorire este mediu. O udare pe săptămână este suficientă.

La înflorire şi fructificare măreşti sau mai bine spus dublezi normele de udare. Norma să fie undeva la 20 de litrii de apă pe metru pătrat.

Reţine acest aspect: odată intrat în pârgă gogoşarul nu mai are nevoie de apă. Din acest moment opreşti apa, nu îl mai uzi.

Ce se întâmplă dacă nu respecţi acest pas?.

Există riscul ca gogoşarul să absoarbă prea multă apă şi să bagi putregaiul în el chiar cu mânuţa ta. Aşa că fi atent şi nu risca.

Cum arată acest putregai ? 

Uite aşa: Gogoşarul capătă o culoare alb verzuie şi se desprinde de pe Receptaclu sau Cotorul fructului.

Sau dacă este vorba despre un atac mai puţin violent va capăta o culoare maronie chiar în jurul cozii.

Mai mult, dacă desfaci un fruct în două, seminţele şi pereţii interiori ai fructului sunt negre.

Acum sper ca ai înţeles care sunt riscurile. Deci te rog să fi foarte atent când ajungi cu ardeiul gogoşar la acest stadiu de coacere. Opreşte-i apa.

În ce priveşte plantarea gogoşarului. Îţi recomand vadurile sau biloanele.

Avantajul unor astfel de structuri este că poţi evita din start băltirile ce ar putea să apară în urma ploilor torenţiale. Vadul fiind cel mai bun captator de apă. 

Un alt avantaj este că poţi asigura şi controla cantitatea de apă. Apa pe care vrei s-o distribui în funcţie de cerinţele culturii la acel moment.

În ce priveşte operaţiile de întreţinere. Gogoşarul necesită praşile repetate manuale cât şi mecanizate. În funcţie de asolamentele pe care înfiinţezi cultura propriu zisă. 

De regulă se aplică două, trei, praşile mecanice şi două trei manuale. Şi acest lucru îl faci în perioada de vegetaţie.

După fiecare udare îţi recomand să sapi ardeiul. La un interval de 2-3 zile când pământul este uşor jilav. 

Acestea sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să te concentrezi înainte de a înfiinţa cultura de ardei gogoşar

Cu siguranţă am să vin să detaliez şi alte aspecte. Dar acestea vor face subiectul altor articole pe care am să le scriu cât de curând.

Dacă ţi-a plăcut acest articol lasă-mi un comentariu util sau pune o întrebare, cine ştie..... poate te pot ajuta cumva..... cu ceva.

Succes !Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu