marți, 12 martie 2013

Cum Să Faci O Cultură De Ardei Gogoşar

Despre ardeiul gogoşar


Într-un capitol anterior te învăţam cum să înfiinţezi un lot semincer  iar drept etalon luasem ca exemplu gogoşarul. Unul din cele mai râvnite produse legumicole de toamnă. De ce spun râvnite? Spun asta pentru că este cel mai comercializat produs pe care fiecare dintr-e voi vrea să îl depoziteze în debaraua de iarnă. Recunoscut pentru calitaţile sale gustative gogoşarul este pe departe cea mai cautată legumă de seson.

Nu întâmplător grădinarii dau curs unor astfel de culturi. Motivele lor sânt clar definite: se vinde bine şi la un preţ destul de avantajos. Iar de cele mai multe ori piaţa rămâne goală.

Practic acest produs legumicol dispare ca pâinea caldă. E, dacă aşa stau lucrurile cu acest minunat fruct, m-am gândit să dau pas gândurilor mele să vibreze în ideea de a te ajuta să obţii rezultate maxime cu privire la înfiinţarea culturii de ardei gogoşar.

O să-ţi prezint pas cu pas fiecare detaliu. Gogoşarul este o plantă ce diferă radical în comparaţie soiurile de ardei gras sau kapia. Iar aceste diferenţe trebuie să le cunoşti şi să le aplici şi tu.


Este extrem de important să cunoşti toate fazele de creştere. Începând de la stadiul de răsad până la plantare.

Înfiinţarea culturii propriu zise se rezumă la: modelarea terenului, plantare, norme de udare şi operaţii de întreţinere.

Aşa că hai s-o gândim să iasă bine şi pentru tine. Ideea este să fi şi tu printr-e cei ce se bucură de considerentul financiar al acestei minunate culturi legumicole. Sper să fie unul cât mai cosnsistent.

Unul din cele mai căutate soiuri dacă nu cel mai căutat se numeşte Cornel. Ţine minte numele acesta. Are potenţial de producţie ridicat. Este un soi semi-timpuriu ce se coace în două, trei etape. Cea mai mare rată si prima de gogoşar copt fireşte fiind de 60-70% din suprafaţa de câmp cultivată.

Ce înseamnă acest lucru?. Înseamnă că mai mult de jumătate, luat procentual este gata(deja copt) la prima recoltare. Ceea ce constituie un mare avantaj. Când am spus copt m-am referit la faptul că sa înroşit nu pârguit. 

Bun. O altă nuanţă ar fi că diferenţa de 40% din suprafaţa de câmp cultivată o poţi recolta în doua etape. Odată în jur de 20% foarte bine copt şi restul de 20% mai puţin copt. Cum ar fi în pârgă.

De ce ţi-am făcut aceasta prezentare? Pentru că trebuie să şti din start ce ai de facut. Dacă nu cultivi un soi de calitate adaptat la condiţiile de temperatură din zonă există riscul ca gogoşarul tău să rămână mai mult de jumătate verde. Cu singuranţă nu îţi doreşti aşa ceva.

Deci primul lucru pe care trebuie să-l iei în calcul ar fi : ce fel de soi se pretează le zona şi temperaturile anuale unde-l cultivi.

Sfatul meu este să mergi pe soiurile semi-timpurii. Sânt cele mai bune şi ai toate şansele să-l recoltezi integral. Acum că am lămurit acest aspect te invit să faci cunoştinţă cu.....


Planul de înfiinţare a culturii de ardei gogoşar


În primul rând vreau să vorbim despre aspectul lui ca răsad. Prin natura lui gogoşarul este o planta ei mai viguroasă, cu o talie mai puternică şi frunzele mai late. Are un ritm de creştere alert şi se dezvoltă rapid.

Tot ce îţi recomand este să îl semeni pe paturi nutritive, amplasate pe platforme de gunoi cald, gunoi de grajd încălzit.

Seămănă-l pe rânduri. Distanţa într-e acestea sa fie de 10 cm. Iar într-e seminţe pe rând să fie de 2 cm. Adâncimea de semănat să nu depaşească 2 cm. Aplică udări repetate din patru în patru zile cu cantităti moderate de apă. După 3-4 săptămâni aplici operaţiile de călire a răsadului.

Plantarea gogoşarului în câmp este similară cu cea a ardeiului gras. Singura diferenţă o face distanţa într-e plante pe rând aceasta fiind undeva la 30 cm.

Plantează gogoşarul mai rar. Tufele sale se dezvoltă mai puternic în comparaţie cu tufele ardeiului gras.

Mai mult, nevoia de aer cât şi cea de pătrundere a razelor soarelui, îi dă o şansă în plus să fructifice şi să se coacă cât mai repede.

Suportă foarte bine îngrăşămintele naturale în timpul vegetaţiei şi al fructificării.

Consumul de apă până la înflorire este mediu. O udare pe săptămână este suficientă.

La înflorire şi fructificare măreşti sau mai bine spus dublezi normele de udare. Norma să fie undeva la 20 de litrii de apă pe metru pătrat.

Reţine acest aspect: odată intrat în pârgă gogoşarul nu mai are nevoie de apă. Din acest moment opreşti apa, nu îl mai uzi.

Ce se întâmplă dacă nu respecţi acest pas?.

Există riscul ca gogoşarul să absoarbă prea multă apă şi să bagi putregaiul în el chiar cu mânuţa ta. Aşa că fi atent şi nu risca.

Cum arată acest putregai ? 

Uite aşa: Gogoşarul capătă o culoare alb verzuie şi se desprinde de pe Receptaclu sau Cotorul fructului.

Sau dacă este vorba despre un atac mai puţin violent va capăta o culoare maronie chiar în jurul cozii.

Mai mult, dacă desfaci un fruct în două, seminţele şi pereţii interiori ai fructului sunt negre.

Acum sper ca ai înţeles care sunt riscurile. Deci te rog să fi foarte atent când ajungi cu ardeiul gogoşar la acest stadiu de coacere. Opreşte-i apa.

În ce priveşte plantarea gogoşarului. Îţi recomand vadurile sau biloanele.

Avantajul unor astfel de structuri este că poţi evita din start băltirile ce ar putea să apară în urma ploilor torenţiale. Vadul fiind cel mai bun captator de apă. 

Un alt avantaj este că poţi asigura şi controla cantitatea de apă. Apa pe care vrei s-o distribui în funcţie de cerinţele culturii la acel moment.

În ce priveşte operaţiile de întreţinere. Gogoşarul necesită praşile repetate manuale cât şi mecanizate. În funcţie de asolamentele pe care înfiinţezi cultura propriu zisă. 

De regulă se aplică două, trei, praşile mecanice şi două trei manuale. Şi acest lucru îl faci în perioada de vegetaţie.

După fiecare udare îţi recomand să sapi ardeiul. La un interval de 2-3 zile când pământul este uşor jilav. 

Acestea sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să te concentrezi înainte de a înfiinţa cultura de ardei gogoşar

Cu siguranţă am să vin să detaliez şi alte aspecte. Dar acestea vor face subiectul altor articole pe care am să le scriu cât de curând.

Dacă ţi-a plăcut acest articol lasă-mi un comentariu util sau pune o întrebare, cine ştie..... poate te pot ajuta cumva..... cu ceva.

Succes !19 comentarii :

 1. Foarte interesant. Sa stiti ca am urmat sfatul Dvs. si o sa cultiv Cornel anul acesta, sper sa se comporte bine si afara. As vrea sa va intreb daca recomandati calirea semintelor prin tinerea lor la frigider sau chiar la congelator. Nu ma refer doar la ardei ci si la tomate. Daca da, semintele calite in acest fel si care nu au fost semanate, se mai pot folosi anul viitor? Multumesc de sfaturi, sotul meu deja se refera la Dvs cu "noul tau guru" (sic!)...

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da Cornelul se preteaza bine la culturile infiintate in camp care trebuie sa incepa undeva la 1 Mai. Cu o densitate de 50.000 plante la hectar productiile pot depasii lejer 45 de tone.
   Am specificat ca este un soi semitimpuriu care da extrem de bine in camp. pentru a ajunge la aceste rezultate vei suplimenta terenul din toamna cu 35-40 de tone gunoi de grajd, 200 kg superfosfat si 50 kg sulfat de potasiu /ha.
   Primavara se aplica 100 kg azotat de amoniu/ ha.
   Inainte de plantare cu o saptamana erbicidezi terenul cu Treflan 3-5l la ha in amestec cu 400 de litrii de apa si incorporezi in sol cu discul cu talere. Dupa acest interval de timp intrii si plantezi. C-am astea sunt detaliile infiintari.
   In ce priveste calirea semintelor prezentate de tine nu am ce sa-ti spun, eu nu practic astfel de operatii.
   Iti doresc tot binele din lume si multumesc frumos pentru comentariu.

   Ștergere
 2. Cu ce ingrasaminte trebuie dat la cultura de gogosar si ce cantitate?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Prima ingrasare se aplica la doua saptamani de la plantare cu: 100 kg/ha azotat de amoniu, 100kg/ha superfosfat si 50 kg/ha sare potasica.
   Urmatoarea ingrasare se face la inflorirea maxima a tufei cu: 150 kg/ha superfosfat, si 70 kg/ha sare potasica.
   Ultima ingrasare o vei face in perioada de crestere maxima a fructelor cu: 100 kg /ha azotat de amoniu, 250 kg/ ha superfosfat si 70 kg/ha sare potasica.
   Asa trebuie facuta ingrasarea ardeiului gogosar. Multumit?

   Ștergere
 3. Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca ardeiul merge cultivat in camp neirigat, pe un cernoziom de foarte buna calitate. Multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
 4. Indiferent de structura sau calitatea pamantului ardeiul trebuie cultivat in conditii de irigare. Altfel nu merge.

  RăspundeţiȘtergere
 5. Bună ziua. Va rog sa imi spuneți și mie daca la plantarea in camp a ardeiului gogoșar se pun doua fire in cuib si de ce . multumesc

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da poti merge si pe varianta doua fire la cuib cu conditia sa maresti distanta intre plante pe rand. Este vorba despre densitatea plantelor pe suprafata cultivabila. Ce inseamna acest lucru? Productii de gogosar mai mari. Acesta este rezultatul .

   Ștergere
 6. Si inca ceva! Pt plantarea in câmp cum este mai bine sa fac rasadul? semanat direct in sera sau in alveole?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cel mai bun rasad pentru plantarea in camp este rasadul infiintat pe platforme de gunoi incalzit. Insa merge si variantele prezentate de tine. Important este ca rasadul sa fie viguros, foarte bine calit si totul va fi in regula.

   Ștergere
 7. Bună ziua!Mai am nevoie de un răspuns de la dvs. Este nevoie sa semăn un rând de porumb între două de ardei pt a-i proteja de soare? Mulțumesc!

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu , nu este nevoie sa procedezi asa. Randurile de porumb se seamana pe laterale la un interval de 25-30 de randuri sa spunem...

   Ștergere
 8. Bună. Pana acum m-am ocupat doar cu tomate în sera,dar vreau sa pun ardei în câmp. Mai precis Beladona sau Maradona. Și as dori sa știu cate kg. apreciați ca o sa scot la hectar?cu toate fertilizarile incluse,la astea ma pricep. Eu am zis ca la un ha sa pun 50000 de fire X 1.5kg ardei pe fir. Sau sunt prea optimist? Mulțumesc cu Stima Tibi

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut Tiberiu, eu zic sa iei in calcul si alte aspecte. Fructe tarate, netipice soiului cultivat, fructe patate de care nu vei duce lipsa(te asigur de acest lucru), alte impedimente cum ar fi impiedicarea dirijarii vlastarilor si carnirea acestora(la o suprafata mare este greu de aplicat)...eu spun sa te gandesti la 20 - 25 t/ha ...ar fi ideal :) suces si spor la treaba !

   Ștergere
 9. Domnule voinea traian am o mare intrebare am o rasadnita de ardei gogosar bihar f1 de cca 10000plante si din neglijenta s.au oparit unele mai putin altele mai mult intrebarea mea este,o sa le mai pot salva sau o sa isi mai revina?...astept cu nerabdare un raspuns...multumesc anticipat!

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. S-a oparit sau s-a ingalbenit? Primul aspect ar fi sa controlati radacinile plantelor. Daca sunt santoase, cu perisori albi si nu prezinta o eventuala lignificare pot afirma fara teama de a da gres ca pot fi salvate. Asta pe deoparte, pe de alta parte incercati sa caliti rasadul, sa il aerisiti puternic si sa il feriti de condens. Udati mai des la trei patru zile cu cantitati moderate de apa incat stratul germinativ sa fie usor jilav. Daca s-a ingalbenit este o alta poveste. Stratul germinativ nu are elemente nutritive de ajuns, sau pur si simplu este bonlav. Ca sa il aducem la plan tratati stratul germinativ incluisiv rasadul cu Topsin sau Merpan si nu uitati sa adaugati 1-2 grame de Atonik concomitent cu acestea. Intr-o saptamana ar trebuii sa isi revina sa dea semne clare de viata sa se imputerniceasca. In cazul in care nu isi revine trebuie sa ii mutati locul. Cum procedam? Faceti cateva santulete pe un asolament fertil, udati bine cu apa, asteptati sa isi traga apa, scoateti rasadul din rasadnita si asezatil in aceste santulete, astupati radacinile cu pamant si udati din nou. In doua saptamnani va gata de bagat la plantat intrucat ii vor da alte radacini secundare si foarte sanatoase. Tot ce ramane de facut este sa va bucurati ca ati slavat rasadul de ardei gogosar de la necaz. Cam asa stau lucrurile si cred ca aceste sugestii va sunt de folos. Succes !

   Ștergere
  2. Domnule voinea plantele mele s.au oparit deoarece era prea mare temperatura in rasadnita de cca60 grade si pe cand l.am deschis frunzele erau deja fleasca...la plantele mai mici erau toate frunzele iar la plantele mai mari erau doar partial.....oare plantele mai mici o sa aiba putere sa faca alte frunze?caci frunzele oparite s.au cam uscat??????

   Ștergere
 10. Da, ce sa spun, problema rasadului dvs este foarte delicata. Practic s-a fiert, ramane de vazut daca plantele micute vor mai genera alte frunze. Chiar imi pare rau ca treceti printr-o astfel de experienta.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt mimai mici in sensul ca au cam 10 cm si cele mari au mult peste...sunt aproape de plantat....tulpina este inca verde ...eu cred k inca au sanse sa arunce frunze noi.....

   Ștergere