duminică, 24 martie 2013

Cum Să Faci O Cultură De CastraveţiCastraveţii, subiectul meu preferat. Există o vorbă care spune că nu e bine să vinzi niciodată castraveţi la grădinari. Şi pe bună dreptate vorba este spusă cu tâlc şi un pic de umor. Asta pentru că într-adevăr cultura de castraveţi ridică la rampă o serie întreagă de cunoştinţe pe care trebuie să le cunoşti, dacă te afli printr-e cei ce doresc să înfiinţeze o astfel de cultură.

Castravetele ca şi alte legume de altfel, cunoaşte o serie întreagă de întrebuinţări. 

Este ingredientul numărul unu în prepararea salatelor de crudităţi şi poate cel mai căutat sortiment ce poate fi asezonat lângă delicioasele fripturi servite la diferite ocazii sau zilnic.

Se consumă atât în stare proaspătă cât şi sub formă murată, făcând obiectul principal în ce priveşte stocurile de legume în stare de conservare din timpul iernii.

Plecând de la aceste aspecte m-am gândit să vin astăzi în faţa ta şi să-ţi prezint cum se înfiiinţează cultura de castraveţi.

Castravetele se cultivă pe suprafeţe extinse, pe soluri nisipoase, argilo-nisipoase sau soluri bogate în humus. Nu are preferinţe de sol, aşa că îl poţi adapta la orice tip de teren. Preferă solurile îngrăşate cu substanţe organice, în cazul de faţă cel mai bun ingredient fiind gunoiul de grajd. 

Cel puţin măcar eu unul aşa am făcut de fiecare dată când am cultivat acest minunat fruct legumicol.

Hai să luăm drept etalon suprafaţa cultivabilă de un hectar şi să ne apucăm de treabă.
Cum Să Fertilizezi Terenul Toamna


Terenul prevede o îngrăşare cu 15-20 tone gunoi proaspăt aplicat în toamnă sau 10 tone gunoi putred aplicat în primăvară. 

Cele mai bune terenuri, premergătoare înfiinţării culturilor de castraveţi sunt terenurile ce au fost cultivate cu păioase. Cum ar fi de exemplu: grâul sau orzul. 

Aceste culturi părăsesc terenul din timp, undeva la jumătatea anului. Lunile Iunie şi respectiv Iulie. Imediat după recoltarea acestor culturi de cereale, intrii şi fertilizezi terenul cu o cantitate de 20-25 tone gunoi grajd.

Te rog să reţii un aspect. O astfel de gunoire o faci odată la cinci ani. Da ai înţeles destul de bine. Această cantitate dă forţa necesară pământului pentru cinci ani de zile. Este cea mai eficientă metodă de îngrăşare a pământului pe termen lung. Şi unde mai pui că este şi 100% ecologic.

După ce ai împrăştiat gunoiul pe miriştea terenurilor respective, încorporezi îngrăşămantul cu plugul.

Reţine un mic aspect: ai două variante de luat în calcul. 

Prima variantă este să discui terenul şi să înfiinţezi cultura de castraveţi imediat. Totul se face în condiţii de irigare. Deci trebuie să ai sistemul de irigaţie pus la punct. Şi te asigur că este destul timp iar castraveţii au timp să se facă până în toamnă.

Cea de-a doua variantă este să laşi terenul ogor şi să cultivi castravetele în anul ce urmează să vină.

Plecând de la aceste variante rămâne să alegi când şi cum vrei să înfiinţezi această cultură. 

Cele mai cunoscute soiuri de câmp sunt aşa zisele Soiuri tip Cornichon. 

Desigur şi hibrizii merg tot atât de bine. Aşa că nu te stresa, castravetele este de data aceasta generos. Practic într-o perioadă relativ scurtă de timp, 2-3 zile, seminţele germinează şi frumoasele tale plante sunt gata răsărite.

Bun..... după ce ai arat terenul îi aplici două, trei, discuirii repetate şi intrii la semănat.

Şi aici ai doua variante de semănat:

Prima variantă ar fi să-i semeni cu tractorul cu semănătoarea de porumb. 

Cultura se înfiinţează foarte repede dezavantajul fiind cantitatea de sămânţă. Prea mare. Undeva la 15 kg. Dar totuşi poţi face un artificiu şi anume o secţie o umplii iar una o anulezi. 

Distanţa într-e rândurii fiind de 1,40 metri. Ceea ce mi se pare un pic cam mare. Dar merită întrucât castraveţii au tendinţă de întindere, această distanţă fiind suficientă dacă nu chiar normală.

A doua variantă de semănare ar fi să marchezi terenul cu aceiaşi semănătoare şi să însămânţezi castraveţii în cuiburi pe fiecare rând în parte.

Acum e acum.


Cum Să Semeni Castraveţii În CuiburiŢinând cont de marcajul efectuat, cuiburile creeate trebuie să cadă intercalat.

Iată cum faci: faci cuiburile din metru în metru pe primul rând, iar în fiecare cuib introduci trei seminţe de castravete.

Cuibul îl faci manual cu sapa. Ai grijă ca sămânţa să nu cadă prea adânc. Adâncimea să fie undeva la 2-3 centimetrii. Deci îi pui mai în faţă cum se spune.

După ce ai terminat primul rând intri pe cel de-al doilea şi iată ce ai de făcut.

Te orientezi la aşa manieră încât linia imaginară a cuibului creeat să cadă la jumătatea cuiburilor după primul rând.

Adică să nu fie în dreptul acelora-şi cuiburi ci într-e ele. Astfel creezi spaţiul de dezvoltare(adică 1,40 metri) şi câştigi şi teren totodată.

Cu alte cuvinte îi semeni intercalaţi. Frumos nu?. Mai mult, cantitatea de sămânţă se reduce substanţial undeva la 4-5 kg. Aşa că tu eşti cel care hotărăşti cum vrei să semeni.

Acum că ai semănat şi înfiinţat cultura, urmează să dai drumul la apă şi să uzi castraveţii pentru a răsării cât mai repede.


Cum Se Udă Cultura De Castraveţi 


În condţii de vară castravetele răsare în trei zile. Până la răsărire menţine suprafaţa de câmp jilavă, uşor umedă pentru a nu lăsa pământul să se usuce şi să creeze crustă. Astfel oferi şanse castraveţilor să răsară în totalitate.

După ce au răsărit aplică-le cantităţi moderate de apă 10-15 litri pe metru pătrat odată la 4-5 zile. Udă castraveţii seara să prindă noaptea în faţă şi astfel eviţi ca aceştia să se măneze.

Ai grijă cu excesul de umiditate întrucât castravetele face făinare. Practic frunzele acestora fiind în contact direct cu pământul creează mediul optim pentru dezvoltarea bacteriilor şi micro-organismelor ce nu pot fi văzute cu ochiul liber. Este vorba despre depozite parazitare şi alte boli cea mai frecventă fiind făinarea.

Această boală este vizibilă. Practic pe frunzele castraveţilor se creează nişte pete albe de formă triunghiulară. Nu îţi face griji există Ridomilul îl poţi aplica şi vei rezolva problema. Ţi-l recomand să-l foloseşti.

Boala se manifestă în vetre, ici, colo. Dacă nu tratezi se extinde pe toată suprafaţa legumicolă ceea ce nu îţi doresc.

Nu uda castraveţii în timpul zilei sau la orele dimineţii. Frunzele sunt destul de sensibile când vine vorba de apă. Razele soarelui împreună cu apa de pe frunze creează efectul de lupă şi astfel mănezi castraveţii cu mânuţa ta. 

Aşa că renunţă la acest stil de udare şi udă castraveţii numai seara(spre seară) pentru a prinde noaptea în faţă. Astfel nu-i expui la nici un fel de pericol.

Alte detalii:

Acestor tipuri de cultură intensivă nu li se aplică ciupirea sau cârnirea vrejilor. Întrucât este o operaţie destul de anevoioasă şi practic nu ai timp să te ocupi cu aşa ceva.

Prăşeşte castraveţii macanizat de doua trei ori până la întinderea vrejilor, după care îţi recomand să nu mai intrii în ei până la recoltare.

Pentru terenurile expuse la vânt, unde vântul persistă în timpul verii şi nu numai, recomand fixarea vrejilor de pământ cu cârlige de lemn

Practic iei o nuia de lemn (de salcie spre exemplu) o îndoi deasupra vrejului şi o înfigi în pământ.

Astfel vrejul se fixează şi vântul nu-l mai poate tăvălugii. Deci reţine: vântul poate face ravagii. Aşa că fi preventiv şi fixează vrejurile castraveţilor corespunzător.

După aproape aproape 50 de zile controlează cultura şi ai să observi că frumoşii tăi castraveţi au început să fructifice. Practic sunt gata de recoltat.


Cum Recoltezi Castraveţii


Tot ce trebuie să faci de aici înainte este să recoltezi castraveţii din două în doua zile pentru a nu-i lăsa să crească prea mari.

Nu de alta dar trebuie ţinut cont şi de cerinţele pieţii care şi-aşa a devenit un moft demult depăşit. 

Nu e că nu se poate consuma şi un pic mai mari. Ba da se poate. Dar dacă acestea sunt pretenţiile, nu ai ce face. 

Trebuie să te conformezi cerinţelor oamenilor(clienţilor tăi). În ceea ce priveşte produsul fireşte.

În Concluzie:

Aşa se înfiinţeaza o cultură de castraveţi în câmp şi sper că ce ţi-am prezentat să te ajute să mergi mai departe. Aş dorii să văd cum convingerile tale corespund cu convingerile mele din raţiuni grădinăreşti fireşte.

Reţine: înfiinţarea culturilor de primăvară sunt identice cu cele efectuate în timpul verii. Important este cu ce fel de cultură vrei să ieşi la rampă. Cultură de primavară sau de toamnă ?. Tu eşti cel în măsură să alegi.

Aşa că hai să ne punem de acord să dezvoltăm ceea ce alţii nici nu au visat măcar. Nu este uşor să depăşeşti aceste obstacole dar nici greu.

Ideea este să vrei. Restul este deja poveste. Important este să nu faci pasul înapoi niciodată. Munca în grădină nu este nici grea dar nici uşoară.

Rezultatele munci se văd toamna când frumoasele tale plante sunt încărcate de roade ce aşteaptă sa fie culese şi valorificate.

Aşa că gustă şi tu din acest stimulent. Bucură-te şi trăieşte din plin frumoasele tale experienţe petrecute în grădina de legume.

Dacă ţi-a plăcut acest articol acordă-i te rog un like şi distribuie-l mai departe prietenilor tăi. Să înveţe şi ei cum de altfel ai învăţat şi tu.

Succes !

25 de comentarii :

 1. MERCI sunt gradinar doar de cativa ani si de aici am invatat multe inca odata MERCI

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc,
   Sper ca ceea ce ai invatat , sa te ajute sa mergi mai departe cu frumoasa ta gradina legumicola.
   Succes

   Ștergere
 2. Buna. Am pus 2 randuri de cornichon in solar ,s au facut mari dar sunt de culoare verde galbui nu verde inchis cum cere piata. Stiti cumva care e cauza? Ms mult si felicitari pt articol!Claudiu

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit Claudiu,
   Incerc cumva sa-mi dau seama. Nu mi-ai dat prea multe detalii despre castravetii tai incat sa-mi fac o parere clara.
   Dar totusi exista o varianta de raspuns.
   Daca fructele se ingalbenesc prematur este vorba despre excesul de caldura constat pe care il confera solarul.
   In acest sens ai putea utiliza, o plasa speciala de umbrire a solarului tau.
   O alta varianta ar fi sa deschizi lateralele, pentru o aerisire mai buna. Deasemeni recolteaza fructele constant, odata la doua zile. Cerinta de piata, pretentiile clientilor, mai ales la cornichon este destul de clara. Fructele trebuie sa fie: micute, verzi, dimensiuni egalizate.
   In aceasta perioada ar trebuii sa-i uzi mai des. Odata la doua zile cu cantitati moderate de apa.
   In concluzie daca s-au in galbenit toti castravetii, sfatul meu ar fi sa-i recoltezi. Incearca variantele prezentate si vezi ce iese. Este posibil sa ai surprize placute.
   Sa ai o zi excelenta...si te mai astept cu vesti!

   Ștergere
 3. buna ziua, am cules castravetii prea tarziu cred sunt mari, maronii de marimea unei vinete! Ce trebuie sa fac ii pot folosi la ceva pe cei culesi?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit,
   Cu parere de rau te anunt ca acesti castraveti nu mai pot fi valorificati. Asta daca doresti sa-i vinzi pe piata. In schimb ii poti oferii cuiva din mediul rural sa-i dea la animale.
   O alta varianta ar fi sa le opresti semintele. Sa le speli frumos, la lasi la uscat si la anu semeni castraveti din propria ta productie. Asta daca doresti desigur.
   Te salut cu drag si te mai astept cu vesti.
   Succes !

   Ștergere
 4. Am o gradina cu suprafata de 6mX12m= 72 mp. Cum pot pune 20-25 tone ingrasamant natural pe aceasta suprafata?...

  RăspundeţiȘtergere
 5. Prezentarea facuta de mine se refera la suprafete extinse. In cazul de fata este vorba despre suprafata cultivabila de un hectar. Pe care se pare ca am omis sa o fac. Voi rectifica.
  Pentru suprafata prezentata de tine 300 kg gunoi de grajd este suficient.
  Multumesc pentru comentariu.

  RăspundeţiȘtergere
 6. daca folosesti udare cu picatura la fiecare cuib, poate sa elimine fainarea?
  multumesc, gabriel
  foarte fain blog
  sanatate

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da Gabriel, folosind metoda de irigare prin picurare se poate evita fainarea, insa este valabla si metoda de irigare prin inundare. Deci se poate uda fiecare cuib individual sau se poate uda pe vaduri, cavale sau santuri(cum doresti sa le spui,este acelasi lucru) la asa maniera incat apa sa nu atinga frunzele plantelor. In cazul nostru frunzele castravetilor. Sa ai o zi excelenta si multumesc pentru aprecieri.
   Succes !

   Ștergere
 7. Buna, numele meu este Erika, eu anul trecut am pus 1000 m de castraveti harmony, acum mi-au iesit din loc in loc rasaduri, spuneti-mi va rog pot sa plantez aceste rasaduri vor da roade?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da acele rasaduri in cele din urma vor da roade. Cu siguranta nu vor mai fi atat de multe ca anul trecut, insa ingrijite corespunzator va da rezultate bune. Parerea mea este sa le plantezi, sa le ingrijesti frumos si cu siguranta vor fructifica destul de bine.
   Iti urez succes Erika !

   Ștergere
 8. am pus cateva cuiburi de castraveti in ghivece,langa fereastra.Frunzele din partea de jos incep sa se ingalbeneasca.Care ar putea fi cauza?
  Multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stai linistit frunzele despre care vorbesti se numesc cotiledoane, este normal sa se intample asa. Aceste frunze intodeauna se ingalbenesc si in cele din urma se usuca, pier. Nu insa si frunzele adevarate. Muta ghivecele intr-un spatiu bine iluminat . Asta pentru a evita alungirea plantelor. Lipsa de lumina creeaza acest efect care nu este unul tocmai placut. Ingalbenirea frunzelor se mai datoreaza si lipsei de caldura. Prin natura lor castravetii se dezvolta armonios la 28 de grade celsius.

   Ștergere
 9. Buna,am niste plante de castraveti care au multe flori dar nu au castraveti.de ce nu leaga?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Trebuie sa faci carnirea vlastarilor. Vei lasa decat florile care sunt pe tulpina principala. Si uite cum numarul de flori femele va creste si va fructifica. Poti sa mergi pe doua variante. O singura tulpina (principala) sau 2, 3, 4 tulpini. Este simplu de dirijat. Pleci cu ele de la partea de jos in sus si agrija s carnesti vlastarii laterali. Oricum acele flori false care nu genereaza fructe, nu afecteaza cu nimic. Dar vlastarii ca sunt pe plus da. Cred ca ai intele cum sta treaba da? Spor la munca si sa auzim de bine !

   Ștergere
 10. Multumesc frumos pt sfat. Cred ca am inteles.V-am salutat!

  RăspundeţiȘtergere
 11. Castravetii mei fac fructe multe dar nu cresc si dupa ceva timp fructele se ingalbenesc se usuca si cad. Stiti cumva care ar fi problema? Este vorba de o carenta sau ceva in plus?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da lipsa elemente nutritive. Azot, fosfor, potasiu. Fertilizarile incep la doua samptamani de la plantare si se repeta la intervale de doua - trei saptamani.

   Ștergere
 12. Am scos usturoiul-in acelasi loc e bine sa fac dupa ce dezinfectez cu var-o cultura de castraveti? si cum e mai bine sa ii las pe pamint, sau pe spalieri? multumesc-ALINA

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da poti face o mica dezinfecie a splului si tot o data si o suplimentare cu ingrasaminte la sol, ast chiar daca usturoiul nu extreage din sol cantitati mari de elemente nutritive. Radacinile usturoiului au un tip de crestere superficial, si eploreaza solul la suprafata. Nu asa insa se intampla si la castraveti. Radacina lor ajung pana instraturile profunde ale solului, motiv pentru care se impune o ingrasare a solului. Cea mai buna varianta de plantare este desigur palisarea, astfel se evita din start contactul frunzelor si fructelor cu solul care de cele mai multe ori(din pacate) genereaza infectii bacteriene.
   Mai tarziu vei dirija castravetele in pergole simple sau duble si vei face carnirea vlastarilor corespunzator. Despre aceste aspecte vom discuta cu alta ocazie desigur:) Succes !

   Ștergere
 13. buna seara!am si eu o intrebare-am pus catraveti in solar cam de 3 saptamani si deja,am ceva pete maroniu pe frunze.oare din ce cauza?

  RăspundeţiȘtergere
 14. Buna ziua! In cazul solariilor se aplica aceleasi "reguli", in ceea ce priveste plantarea, irigarea, ingrijirea etc. ?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In cazul solariilor nu se aplica aceleasi reguli. Este vorba despre o alta tehnologie de infiintare a culturii.
   Distanta intre randurile de castraveti este mai mare(1,20m) iar tulpina se dirijeaza altfel. Se merge pe varianta pergole duble sau simple. E un pic mai delicata problema :)

   Ștergere