luni, 6 mai 2013

Cultura De Fasole

Despre fasole

C alităţi gustative remarcabile. Legumă de bază folosită în tehnica preparatelor culinare. Extrem de căutată şi apreciată. Folosită în diverse meniuri ce fac deliciul preparatului culinar perfect.


Asezonată cu diverse preparate din carne este nelipsită din consumul aproape zilnic al fiecăruia dintr-e voi. 

Fasolea este un produs legumicol industrializat la scară mare. Poate fi industrializat sau stocat  pe o perioadă destul de lungă sub forme diferite.

Avantaje financiare extrem de profitabile. Aş putea să vin cu o serie întreagă exemple în ce priveşte valorificarea acestui produs legumicol.

Drept exemplu te invit să faci o incursiune scurtă, să aflii cum se vinde fasolea şi cum se poate câştiga bani din vanzarea acestor legume.

Vom discuta despre: înfiinţarea culturilor de fasole intensive începând de la semănare şi până la recoltare.

Aşadar iată ce trebuie să şti şi să faci:

Înfiinţarea Culturii De Fasole Intensivă


Ce trebuie să şti:

Voi lua drept etalon suprafaţa cultivabilă de 1 ha.

Cantitatea necesară de sămânţă fasole per 1 hectar este de 100 de kg. Un kg de fasole per ar.

Pregătirea terenului în care vei cultiva fasole se face astfel:

Lucrări de bază

Arătura: această operaţie o vei executa din toamnă. Adâncimea arăturii să fie de 30 cm.

Suplimentarea terenului cu îngrăşăminte naturale. 5 tone per hectar. Fertilizarea se face în toamnă. Vei încorpora îngrăşământul cu discul cu talere.

Lucrări efectuate primăvara timpuriu: Mărunţirea terenului prin discuiri repetate. Două treceri cu discul sunt suficiente ţinând cont de faptul că o trecere ai efectuat-o în toamnă.

Terenul în care vei semăna să fie uniform, plan, permeabil cu o structură argilo-nisipoasă. Fasolea iubeşte terenurile calde. Terenuri ce îşi menţin umiditatea şi căldura.

Cele mai bune în acest sens sunt terenurile de luncă. Terenuri amplasate pe lângă malurile râurilor şi bălţilor.

Perioada optimă de semănat este într-e 15-25 Aprilie. Când temperatura solului ajunge la 20-22 de grade. Sub aceste temperaturi există riscul ca fasolea să nu răsară.

Practic bobul de fasole se deteriorează şi nu va mai germina. Germenii fasolei sunt extrem de sensibili la frig. În cazul nostru la temperaturi scăzute ale solului.

Este bine să şti că: fasolea trebuie să răsară masiv în proporţie de 95% din suprafaţa de câmp cultivabilă.

Hai să îţi spun de ce aşa:

Dacă va răsării fazial sau treptat vei avea dezavantaje la recoltare. Practic o parte din vrejii fasolei vor fi gata de recoltat, iar o parte vor avea păstăi verzi ceea ce nu este bine deloc.


Ce trebuie să faci dacă fasolea răsare fazial ? cum estompezi acest fenomen?


Asigură-te că adâncimea de semănat este de 4-5 cm şi nu mai mult. O altă condiţie este terenurile plane şi bine mărunţite despre care am mai discutat.

Verifică procesul de semănare al utilajului, în speţă  distribuţia seminţelor pe rând cât şi adâncimea optimă de semănat.

Distanţa într-e rânduri să fie de 35 cm iar într-e boabe pe rând să fie de 2-3 cm. Perioada de germinaţie a bobului de fasole este de 7-8 zile. Procesul de răsărire se face rapid şi în forţă.

Un motiv pentru care este cultivată pe aceste structuri argiloase este că bobul de fasole are forţa necesară de a sparge scrobul sau crusta formată în timpul căderii ploilor.

Bobul de fasole este folosit ca pivot de spargere a crustelor în asociaţie cu alte culturi care se cultivă în cuiburi. Cum ar fi spre exemplu cultura de castraveţi sau pepeni.

În timpul procesului de creştere vei aplica culturilor de fasole câteva operaţii de întreţinere necesare. Acestea se rezumă la două praşile executate mecanizat cu prăşitorul sau cultivatorul tras de tractor. 

Dacă totuşi invazia de buruieni este mare, vei folosi un erbicid selectiv. Un ierbicid care să atace rizomii musafirilor nepoftiţi. Cum ar fi mohorul sau costreiul.

Reţine: nu vei aplica niciodată erbicidări sau alte operaţii cum ar fi cele de suplimentare cu îngrăşăminte bio-chimice(îngrăşăminte foliare) în timpul procesului de înflorire a culturii de fasole.

Te avertizez că vei pierde cultura. Florile vor avorta, vor cade toate pe pământ. Vei avea distrugeri extrem de mari. Deci nu face astfel de operaţii la înflorire. Este cel mai important lucru pe care trebuie să-l iei în calcul înainte de a erbicida fasolea.

Atât lucrările cât şi erbicidările le vei face până la înflorire. După această perioadă nu vei mai deranja cultura întrucât plantele înfloresc, vrejii se dezvoltă puternic şi îşi fac apariţia frumoasele păstăi de fasole.

Cârcelul de fasole are un rol extrem de important. Ajută la menţinerea păstăilor de fasole la o înălţime corespunzătoare faţă de sol, încât acestea să nu stea pe pământ.

Practic rândurile de de fasole se unesc într-e ele prin aceste elemente de agăţare sau susţinere cum sunt cârceii.

Şi astfel se creează stabilitatea despre care vorbeam. Fasolea este cea mai stabilă cultură când vine vorba de ploi, vijelii sau furtuni. Această cultură depăşeşte cu brio aceste fenomene meteorologice.

Cerinţele de apă sunt extrem de mici. Câteva ploi rezolvă toată problema. Dacă totuşi vrei să acorzi sau să suplimentezi cultura cu apă, află că cea mai mare cerinţă este la înflorire şi fructificare. Vei uda cu cantităţi moderate de apă. Debitul să fie de 15-20 litri pe metru pătrat.

Nu iriga cultura în zile cu soare. Vei creea efectul de lupă. Apa cazută pe flori împreună cu razele soarelui va creea acest efect. Florile fiind sensibile vor cade la pământ. Pentru siguranţa culturii vei iriga grădina spre seară. La apusul soarelui. Ideal ar fi o zi însoţită de nori fără vânt.

Odată ce fasolea a fructificat iar păstăile au atins dimensiunile maxime de creştere vei începe recoltarea.

Despre recoltarea culturilor de fasole

Fasolea se recoltează în două etape: atât în stare verde cât şi în stare uscată. Dacă eşti adeptul industrializării produsului îţi recomand să recoltezi fasolea în stare verde.

Păstăile verzi sunt extrem de căutate, atât în stare proaspătă cât şi industrializate sub diferite forme. Păstăi de fasole verde la borcan de exemplu.

Dacă vei recolta fasole în stare uscată trebuie să mai aştepţi un timp. Perioada optimă de recoltare este discutabilă. O vei face în momentul în care păstăile s-au uscat 100%. Ceea ce se întâmplă mai rar. Pentru a avea succes urmăreşte evoluţia timpului şi recoltează fasolea la momentul optim.

Cum se recoltează fasolea?

Recoltarea fasolei o vei face manual prin procesul de jumulire a acesteia. Se recoltează în vetre. Un rând de vetre va fi format din 5 rânduri de fasole.

Distanţa într-e vetre va fi de 10 metri. Recoltează fasolea în răcoarea dimineţii pentru a evita spargerea păstăilor. Astfel nu vei avea nici o pierdere.

După ce ai recoltat vei treiera fasolea cu gloria prevazută cu batoze speciale de decorticare a păstăilor. Şi astfel vei obţine produsul finit. 

Tot ce trebuie să faci de acum înainte este să valorifici propriul produs. Îţi urez să te bucuri de rezultate de producţie cât mai mari.

Fie ca rezultatele financiare rezultate în urma valorificării produsului să depaşească cu mult suma la care te-ai gândit.

Vorbe din bătrâni sau semne, cum le mai numesc ei !

Ştiai că fasolea rodeşte în funcţie de cum înfloresc salcâmii în anul în curs? ".

Sloganul sună cam aşa:

 " Câte flori vor avea salcâmii, atâtea păstăi va produce fasolea ta ".

Anul acesta salcâmii au inflorit puternic. Fie ca şi cultura ta de fasole să înflorească la fel.

Dacă ţi-a plăcut acest discurs acordă-i te rog un like şi distribuie-l mai departe. Să afle şi prietenii tăi de el. Să înveţe şi ei cum de altfel ai învăţat şi tu.

Succes !


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu