luni, 6 mai 2013

Cultura De Fasole

Despre fasole

C alităţi gustative remarcabile. Legumă de bază folosită în tehnica preparatelor culinare. Extrem de căutată şi apreciată. Folosită în diverse meniuri ce fac deliciul preparatului culinar perfect.


Asezonată cu diverse preparate din carne este nelipsită din consumul aproape zilnic al fiecăruia dintr-e voi. 

Fasolea este un produs legumicol industrializat la scară mare. Poate fi industrializat sau stocat  pe o perioadă destul de lungă sub forme diferite.

Avantaje financiare extrem de profitabile. Aş putea să vin cu o serie întreagă exemple în ce priveşte valorificarea acestui produs legumicol.

Drept exemplu te invit să faci o incursiune scurtă, să aflii cum se vinde fasolea şi cum se poate câştiga bani din vanzarea acestor legume.

Vom discuta despre: înfiinţarea culturilor de fasole intensive începând de la semănare şi până la recoltare.

Aşadar iată ce trebuie să şti şi să faci:

Înfiinţarea Culturii De Fasole Intensivă


Ce trebuie să şti:

Voi lua drept etalon suprafaţa cultivabilă de 1 ha.

Cantitatea necesară de sămânţă fasole per 1 hectar este de 100 de kg. Un kg de fasole per ar.

Pregătirea terenului în care vei cultiva fasole se face astfel:

Lucrări de bază

Arătura: această operaţie o vei executa din toamnă. Adâncimea arăturii să fie de 30 cm.

Suplimentarea terenului cu îngrăşăminte naturale. 5 tone per hectar. Fertilizarea se face în toamnă. Vei încorpora îngrăşământul cu discul cu talere.

Lucrări efectuate primăvara timpuriu: Mărunţirea terenului prin discuiri repetate. Două treceri cu discul sunt suficiente ţinând cont de faptul că o trecere ai efectuat-o în toamnă.

Terenul în care vei semăna să fie uniform, plan, permeabil cu o structură argilo-nisipoasă. Fasolea iubeşte terenurile calde. Terenuri ce îşi menţin umiditatea şi căldura.

Cele mai bune în acest sens sunt terenurile de luncă. Terenuri amplasate pe lângă malurile râurilor şi bălţilor.

Perioada optimă de semănat este într-e 15-25 Aprilie. Când temperatura solului ajunge la 20-22 de grade. Sub aceste temperaturi există riscul ca fasolea să nu răsară.

Practic bobul de fasole se deteriorează şi nu va mai germina. Germenii fasolei sunt extrem de sensibili la frig. În cazul nostru la temperaturi scăzute ale solului.

Este bine să şti că: fasolea trebuie să răsară masiv în proporţie de 95% din suprafaţa de câmp cultivabilă.

Hai să îţi spun de ce aşa:

Dacă va răsării fazial sau treptat vei avea dezavantaje la recoltare. Practic o parte din vrejii fasolei vor fi gata de recoltat, iar o parte vor avea păstăi verzi ceea ce nu este bine deloc.


Ce trebuie să faci dacă fasolea răsare fazial ? cum estompezi acest fenomen?


Asigură-te că adâncimea de semănat este de 4-5 cm şi nu mai mult. O altă condiţie este terenurile plane şi bine mărunţite despre care am mai discutat.

Verifică procesul de semănare al utilajului, în speţă  distribuţia seminţelor pe rând cât şi adâncimea optimă de semănat.

Distanţa într-e rânduri să fie de 35 cm iar într-e boabe pe rând să fie de 2-3 cm. Perioada de germinaţie a bobului de fasole este de 7-8 zile. Procesul de răsărire se face rapid şi în forţă.

Un motiv pentru care este cultivată pe aceste structuri argiloase este că bobul de fasole are forţa necesară de a sparge scrobul sau crusta formată în timpul căderii ploilor.

Bobul de fasole este folosit ca pivot de spargere a crustelor în asociaţie cu alte culturi care se cultivă în cuiburi. Cum ar fi spre exemplu cultura de castraveţi sau pepeni.

În timpul procesului de creştere vei aplica culturilor de fasole câteva operaţii de întreţinere necesare. Acestea se rezumă la două praşile executate mecanizat cu prăşitorul sau cultivatorul tras de tractor. 

Dacă totuşi invazia de buruieni este mare, vei folosi un erbicid selectiv. Un ierbicid care să atace rizomii musafirilor nepoftiţi. Cum ar fi mohorul sau costreiul.

Reţine: nu vei aplica niciodată erbicidări sau alte operaţii cum ar fi cele de suplimentare cu îngrăşăminte bio-chimice(îngrăşăminte foliare) în timpul procesului de înflorire a culturii de fasole.

Te avertizez că vei pierde cultura. Florile vor avorta, vor cade toate pe pământ. Vei avea distrugeri extrem de mari. Deci nu face astfel de operaţii la înflorire. Este cel mai important lucru pe care trebuie să-l iei în calcul înainte de a erbicida fasolea.

Atât lucrările cât şi erbicidările le vei face până la înflorire. După această perioadă nu vei mai deranja cultura întrucât plantele înfloresc, vrejii se dezvoltă puternic şi îşi fac apariţia frumoasele păstăi de fasole.

Cârcelul de fasole are un rol extrem de important. Ajută la menţinerea păstăilor de fasole la o înălţime corespunzătoare faţă de sol, încât acestea să nu stea pe pământ.

Practic rândurile de de fasole se unesc într-e ele prin aceste elemente de agăţare sau susţinere cum sunt cârceii.

Şi astfel se creează stabilitatea despre care vorbeam. Fasolea este cea mai stabilă cultură când vine vorba de ploi, vijelii sau furtuni. Această cultură depăşeşte cu brio aceste fenomene meteorologice.

Cerinţele de apă sunt extrem de mici. Câteva ploi rezolvă toată problema. Dacă totuşi vrei să acorzi sau să suplimentezi cultura cu apă, află că cea mai mare cerinţă este la înflorire şi fructificare. Vei uda cu cantităţi moderate de apă. Debitul să fie de 15-20 litri pe metru pătrat.

Nu iriga cultura în zile cu soare. Vei creea efectul de lupă. Apa cazută pe flori împreună cu razele soarelui va creea acest efect. Florile fiind sensibile vor cade la pământ. Pentru siguranţa culturii vei iriga grădina spre seară. La apusul soarelui. Ideal ar fi o zi însoţită de nori fără vânt.

Odată ce fasolea a fructificat iar păstăile au atins dimensiunile maxime de creştere vei începe recoltarea.

Despre recoltarea culturilor de fasole

Fasolea se recoltează în două etape: atât în stare verde cât şi în stare uscată. Dacă eşti adeptul industrializării produsului îţi recomand să recoltezi fasolea în stare verde.

Păstăile verzi sunt extrem de căutate, atât în stare proaspătă cât şi industrializate sub diferite forme. Păstăi de fasole verde la borcan de exemplu.

Dacă vei recolta fasole în stare uscată trebuie să mai aştepţi un timp. Perioada optimă de recoltare este discutabilă. O vei face în momentul în care păstăile s-au uscat 100%. Ceea ce se întâmplă mai rar. Pentru a avea succes urmăreşte evoluţia timpului şi recoltează fasolea la momentul optim.

Cum se recoltează fasolea?

Recoltarea fasolei o vei face manual prin procesul de jumulire a acesteia. Se recoltează în vetre. Un rând de vetre va fi format din 5 rânduri de fasole.

Distanţa într-e vetre va fi de 10 metri. Recoltează fasolea în răcoarea dimineţii pentru a evita spargerea păstăilor. Astfel nu vei avea nici o pierdere.

După ce ai recoltat vei treiera fasolea cu gloria prevazută cu batoze speciale de decorticare a păstăilor. Şi astfel vei obţine produsul finit. 

Tot ce trebuie să faci de acum înainte este să valorifici propriul produs. Îţi urez să te bucuri de rezultate de producţie cât mai mari.

Fie ca rezultatele financiare rezultate în urma valorificării produsului să depaşească cu mult suma la care te-ai gândit.

Vorbe din bătrâni sau semne, cum le mai numesc ei !

Ştiai că fasolea rodeşte în funcţie de cum înfloresc salcâmii în anul în curs? ".

Sloganul sună cam aşa:

 " Câte flori vor avea salcâmii, atâtea păstăi va produce fasolea ta ".

Anul acesta salcâmii au inflorit puternic. Fie ca şi cultura ta de fasole să înflorească la fel.

Dacă ţi-a plăcut acest discurs acordă-i te rog un like şi distribuie-l mai departe. Să afle şi prietenii tăi de el. Să înveţe şi ei cum de altfel ai învăţat şi tu.

Succes !


41 de comentarii :

 1. Răspunsuri
  1. 2000 - 2500 de kg boabe fasole uscata per hectar.

   Ștergere
 2. O sa va rog sa ma ajutati cu recoltarea - nu am inteles ce sunt vetrele?
  Multumesc anticipat.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vetrele sunt gramezile(gramejeoarele de fasole) creeate in urma recoltarii. Asa se numesc in termeni populari aceste gramezi.
   Succes !

   Ștergere
  2. Am inteles:) Va multumesc
   Am respectat sfaturile dvs pentru usturoi si am un usturoi pe cinste.
   In zona Sucevei gradinaritul este practicat pe suprafete mici.

   Ștergere
  3. Ma bucur ca ati avut incredere in mine, felicitari si spor la munca in continuare. Faptul ca , gradinaritul in aceasta zona a tarii se practica pe suprafete restranse ridica la rampa noi oportunitati pentru dumneavoastra.
   Deci?..investiti masive in gradinarit, piata de desfacere, bani multi.
   Succes !

   Ștergere
 3. Buna ziua,
  Va rog insistent sa ma ajutati cu un sfat. Am o plantatie de usturoi semanat in toamna 2013. O sa-l recoltez in iunie 2014 . Intentionez ca dupa recoltare, sa seman fasole "de tufa " .Este cumva prea tarziu de semnat , mai ajunge la maturitate , trebuie sa o mai ajut cu ceva ??? Multumesc anticipat .

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu te sfatuiesc, stai cuminte cu fasolea, ca nu ajunge la maturitate. Mai bine baga niste castraveti de toamna si faci treaba. Parerea mea..decizia iti apartine.
   Sanatate si tot ce iti doresti !

   Ștergere
  2. Multumesc pt sfat. Ma gandeam la fasole deoarece nu prea am timp sa stau mereu pe camp.La castravete ...trebuie sa stai aproape de el. Alt ceva ce as mai putea planta care sa nu necesite prezenta zilnica ???Ce ma sfatuiti ?

   Ștergere
  3. Incearca cu niste morcovi semiitimpurii.Seamanai in regim de urgenta, adica :ari, discui, si semeni in aceiasi zi. Daca locuiesti intr-o zona mai calda a tarii vei prinde trenul cu ei. Eu am semanat candva la jumatatea lui Iunie si sincer i-am scos in noiembrie. Dar am avut un soi tardiv. asa ca tu schimbi abordarea, mergi pe un soi semiitimpuriu si in Octombrie ii scoti. Si nu trebuie sa stai langa ei. Problema care trebuie sa te preocupe este sa gasesti clienti, beneficiari pentru ai putea valorifica.

   Ștergere
 4. Salut...vreau sa cultiv fasole pe viitor si am o nedumerire legata de schema de semanat . In mod "clasic" soia si fasolea se seamana la 30 de cm intre randuri dar mai nou la soia s-a trecut pe schema de 70 cm pt ca e mai usor de intretinut. Daca pun fasole cu schema de 70 cm ca sa o pot prasi cu prasitoarea de porumb este vreo problema ? cineva zicea ca lastareste prea tare si se fac pastai neuniforme la coacere...asa o fi ?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In mod clasic distanta intre randuri la semanare este de 45 cm ci nu de 30. La o astfel de distanta se mai seamana si sfecla de zahar. In conditiile in care vei semana la distanta de 70 cm, cultura de fasole va fi foarte bine aerisita, va fructifica extrem de frumos, iar singurul impediment este ca nu se poate realiza densitatea optima a plantelor pentru un hectar. Asta pentru ca nu te vei incadra cu cantitatea optima de 100-120 kg samanta per ha. Practic se fura din suprafata. Pe de alta parte pastaile fasolei vor fi viguroase si sanatoase, bobul de fasole va fi sanatos, cultura va fi extrem de stabila. iar avantajul primordial este ca vei putea executa lucrarile de intretinere la mare arta. Aceasta este parerea mea. Sper sa te ajute cu ceva aceste sugestii.

   Ștergere
 5. Multumesc f mult de raspuns...cu siguranta o voi semana la 70 cm si o voi tine cat pot de curata ..iar in privinta productiei sper sa sa compenseze faptul ca nu voi avea balarii in cultura si ca va ramifica mai bine...La soia nu sunt diferente mari de productie intre cele doua scheme. ..Cu recoltatul este mai greu dar important este sa avem ce recolta :))

  RăspundeţiȘtergere
 6. buna ziua
  am si eu o intrebare
  cu ce se mai poate recolta fasolea, adica cu ce o putem decortica?
  ca pe aici pe la noi, la tara nu prea gasim combine de recoltat fasole...
  Deja cativa ani la rand cultivam fasole si facem toata munca manual la recoltare, decorticare( o facem cu furca, le asezam pe un asternut si le batem), dar, anul acesta am semanat si mai multe si cam nustiu daca manual vom reusi, o sami iasa sufletul din mine
  poate stiti ceva vreo schema de constructie pentru o masina, sau ceva vreun sait cu ceva sugestii.
  Eu am o idee dar nustiu daca va merge, am un moto cultivator, cu cutitele chiar sub el si ma gandesc sai fac ceva o cutie mai mare ca sal pot aseza pe el, cutitele se vor afla in cutie, si luam braturele de fasole si le punem in cutie si acceleram, iar cutitele vor face toata treaba, ele vor decortica pastaile...Asa ma gandesc eu ca ele daca sunt uscate se vor crepa foarte repede, pastaia va plesni si ....
  Nustiu daca mai inteles, dar te rog daca ai ceva sugestii plizz.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din pacate cea mai eficienta metoda de treierat ramane gloria sau batozele special create in acest sens. Stiu cat este de greu sa faci aceste operatii manual. Si eu ca si tine de altfel asez pastaile pe asfalt si e bat cu furca pana le sare capacele. Dupa aceea dau fasolea la vant si astfel se alege bob cu bob. Nu stiu daca metoda pe care vrei sa o aplici va da rezultate. Trebuie sa o gandesti, in sensul ca pe-de-o parte trebuie sa iasa fasolea iar pe de alta parte vrejii. Exista riscul ca acestia sa se infasoare pe cutitele moto-cultivatorului si in cele din urma aceste sa se blocheze sau chiar sa se rupa. Voi tine cont de sugestia ta iar daca voi gasii o masina accesibila, care sa faca aceasta lucrare, voi pune un link catre ia.
   Iti doresc o zi buna si o productie de fasole cat mai mare :)

   Ștergere
  2. Sa speram ca link-ul ne va ajuta.
   Nu cred ca se vor infasura pe cutite pentruca la cat de uscate sant sint vrejii se vor rupe, vor plesni in bucati (parerea mea) ...Nici nu ma gandesc sa o fac perfecta, ca pe o parte sa iasa fasolea iar pe-de-o alta parte vrejii, eu zic sai fac ceva ca sa pot deschide cutia aia pun 2 gramajoare (una pentru o parte a cutitelor si alta pentru o alta parte, stanga-dreapta) mai mari si chiar mai mult si le asez bine, inchid acel ceva si accelerez si cred ca in cateva secunde vor fi gata decorticate.
   Apropo, moto-cultivatorul are destula putere, cu motor diesel, nu mai stiu cati cai putere are, dar e adus din Spania.
   Eu zic ca va fi mai bine asa decat sa pierd cateva minute bune la o gramada...Apropos eu sunt din R.Moldova.

   Ștergere
 7. Salut! Felicitari pentru blog!
  Ce parere ai, merge fasolea dupa lucerna? Am vreo 30 de ari, terenul este bun, vreau sa intorc lucerna ca s-a cam rarit, are 6 ani, si as pune niste fasole....

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. nu , fasolea nu merge dupa lucerna...

   Ștergere
  2. salut am 70 de ari au fost cu lucerna si leam intos ce pot recolta

   Ștergere
  3. poti recolta ceva, numai daca vei cultiva ceva

   Ștergere
 8. sa traiti o sa pun si io un hectar de fasole am inteles ce ati specificat dumnevoastra e bine asa o sa fac numi bine sa traiti

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ok, este in regula, va urez succes. Sanatate multa dvs si celor dragi. Spor la munca !

   Ștergere
 9. Răspunsuri
  1. sigur, timpurie (Elena, Espada, Fana, Isalnita) - semitimpurie(Aura, Cristina, Aurelia) - semitarzie -(Bergamo, Narbone, Ianka)

   Ștergere
 10. ce productie iese pt un hecatr de fasole?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. udeva la 2000 - 2500 kg am mai secificat intrun comentariu - putin mai sus...

   Ștergere
 11. un soi de fasole pitica pentru boabe, pretabil la semanarea in camp?

  RăspundeţiȘtergere
 12. Cu SUP 29 se poate semăna fasolea?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. fasolea se seamana cu semanatoarea pentru porumb, cu Sup 29 se seamana graul, orzul, orzoaica etc...

   Ștergere
  2. La semanatoarea de porumb mai trebuie ceva reglat sau il las normal ?

   Ștergere
  3. La semanatoarea de porumb se schimba distributia, si discurile, deoarece boabele de fasole se seamana mai des prin comparatie cu cele de porumb...

   Ștergere
 13. ce cantitate de fasole se seamana la ha

  RăspundeţiȘtergere
 14. Dar ceva pt mana pt a preintpina o posibila inbolnavire a culturii de fasole puteti sa.mi sp?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bravo cu Sprayguard. foloseste 13 l de apa la 20 ml de bravo in loc de 10 . apoi poti face incercare cu Melody, da doar pe cateva plante ca nu mai tin minte rezultatul meu.

   Ștergere
 15. un sfat va rog
  ce daunator provoaca gauri mari in frunza de fasole pe timp de noapte? combatere?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. pot fi melcii, impotriva carora poti folosi moluscocid, Optimol am mai folosit dar mai exista si clei de la Plantella care inconjoara cultura daca e mica si ce trece peste bariera moare.

   Ștergere
 16. nu stiu cine are timp de site ca nu e copy paste si e foarte util. nu pot decat sa felicit.

  RăspundeţiȘtergere