marți, 25 iunie 2013

Cum Se Înfiinţează Cultura De Usturoi

A stăzi mă prezint în faţa ta cu câteva detalii eficiente, ce privesc în mod special înfiinţarea culturii de usturoiDesigur despre această minunată legumă s-a scris multe. 

Vreau să-ţi lărgesc cumva aria de cunoştinţe în acest sens. Să te invit să aflii părearea unui grădinar autentic

Importanţa acestei legume este destul de clară. Usturoiul este extrem de căutat datorită calităţilor sale gustative remarcabile.
Este folosit frecvent în tehnica culinară zilnică a marilor bucătării, ce scot la rampă preparate culinare într-un mod cât mai diversificat. 

De asemeni, gospodinele îl folosesc deseori ca ingredient în sosurile delicioase pe care le prepară aproape zilnic. 

Iar cel mai important aspect este că se vinde extrem de bine.

În concluzie: vei afla care sunt modalităţile de înfiinţare cap coadă ale acestei minunate culturii. 

O prezentare cât mai simplă, începând cu înfiinţarea propriu zisă, până la recoltarea şi pregătirea usturoiului în scopul valorificării. Totul, la aşa manieră încât să înţelegi exact cum stau lucrurile cu acest tip de legumă.

Hai să vedem care este ordinea lucrărilor de bază şi cum se înfiinţează această cultură.


Cum Să Înfiinţezi O Cultură De Usturoi


Ca de fiecare dată vei începe cu arătura terenului din toamnă. Totuşi înainte de a face aceasta operaţie te rog să iei în calcul următorul aspect:

Curăţă terenul de vegetalele rămase în urma culturii precedenteDacă este cumva îmburuienat, aplică suprafeţei de teren un erbicid şi scapă de aceste buruieni.

Aşteaptă ca acesta să îşi facă efectul. De regulă termenul se rezumă la 18-20 de zile după aplicare. Orice erbicid îşi va face efectul în acest interval de timp.

Suplimenteză favorabil suprafaţa terenului cu gunoi de grajd. Cantitatea să fie de 5 t/ha. După această operaţie ară terenul cu plugul tras de tractor.
 
Ai doua posibilităţi să pleci la drum cu această cultură. O poţi face din toamnă sau primavara timpuriu. Tot ce trebuie să şti este ca usturoiul depăşeşte cu brio sezonul de iarnă şi este extrem de rezistent. Tu vei fi cel care va decide perioada înfiinţării.

Cele mai indicate sunt solurile cu o structură nisipoasă. Deci ai grijă ce terenuri alegi. Suplimentarea cu gunoi de grajd, va da o notă de producţie maximă.

Potenţialul de producţie este de până în 20 tone la hectar. Acest lucru depinde de cât de bine este solul prelucrat şi suplimentat cu îngrăşăminte.

De ce un sol nisipos?..pentru a da şanse căpăţânilor să se dezvolte armonios. Solurile argiloase nu permite dezvoltarea favorabilă, practic strânge căpăţâna usturoiului şi îi stagnează creşterea. Efect pe care cu siguranţă nu ţi-l doreşti.

Să luăm în calcul înfiinţarea culturii de primăvară(este valabil şi pentru înfiinţarea din toamnă). Tot ce trebuie să faci este să marunţeşti pământul cu grapa cu talere trasă de tractor. Sau atât de binecunoscutul disc tras de tractor. 

Practic vei face 2-3 treceri până când pământul devine uniform, plan, şi gata pentru a fi plantat. Următorul pas se referă la semanarea usturoiului pe brazde înălţate sau alte marcaje. 

Exemple: cantitatea necesară de usturoi sub formă de căpăţâni este de 800-1000 kg /ha. Tot ce vei fi nevoit să faci este să desfaci aceste căpăţâni şi să le transformi în căţei de usturoi. Acesta este termenul popular cunoscut..căţei de usturoi.. 

Următorul pas este să modelezi terenul în vederea înfiinţării. Dacă vei semăna usturoiul cu maşina de plantat nu va mai fi nevoie de această operaţie, întrucât maşina plantează şi modeleză terenul în aceslaşi timp. Lucru extrem de benefic.

În schimb dacă vei planta usturoiul manual trebuie schimbată abordarea. Va trebuii să marchezi suprafaţa de teren la sfoară.

Vei ţine cont de următoarele aspecte:
 • Vei creea benzi manuale.
 • Laţimea benzilor să fie de un metru.
 • Distanţa într-e rânduri să fie de 25 cm, iar într-e brazde(benzi) de 70 cm.
 • Deci marchează terenul la această manieră şi intră la plantat.
Operaţia de plantare presupune introducerea căţeilor de usturoi în pământ. 
Adâncimea să fie de 2-3 cm, încât acesta să nu rămână afară. Distanţa într-e căţeii de usturoi pe rând să fie de 3 cm.

Usturoiul se seamănă mai des decât ceapa, întrucât căpăţânile acestuia sunt mult mai mici. Aşa vei proceda până când vei termina suprafaţa cultivabilă la care te-ai gândit.

După ce ai terminat cultura usturoiului de plantat, stabileşte sistemul de irigaţie pe amplasament şi acordă-i o apă uşoară. Tot ce trebuie să şti este că usturoiul nu are cerinţe ridicate în ce priveşte consumul de apă.

Este o cultură legumicolă cu cerinţe mici în acest sens. În decursul anului va avea nevoie de 4-5 norme de udare, momentul critic fiind la dezvoltarea bulbilor. 

În concluzie vei urmării evoluţia usturoiului şi vei stabilii cantităţile de apă corespunzătoare. Cantităţile nu va trebuii să depaşească 15-20 litri pe metru pătrat.

Trebuie sa iei în calcul evitarea băltirilor. Efectul acestora este negativ şi va duce la deteriorarea completă sau parţială a minunatei tale culturi. Deci încearcă pe cât de mult posibil să eviţi acest aspect.

Operaţiile de întreţinere: se rezumă la două trei praşile manuale sau cu utilaje specifice. Cum ar fi cultivatorul tras de tractor.

Este necesar să menţii cultura de usturoi curată. Este o plantă mică sensibilă şi se sufocă repede. Aşadar îţi recomand să fie cât mai aerisită, cât mai curat posibil.

Recoltarea usturoiului: se face manual sau cu maşini speciale destinate recoltării. Rămâne să alegi singur cum vei face această operaţie. Lucrurile nu rămân însă aşa. Va trebui să acorzi atenţie maximă acestui aspect.

Este vorba despre aspectul comercial. Pretenţiile clientului sunt maxime. Şi mă refer la aspectul căpăţanilor de usturoi. Acestea trebuie să fie albe, frumoase, imaculate. Pentru a reuşii iată cum este necesar să procedezi:

Înaite de recoltare udă suprafaţa de teren cu o normă uşoara de apă, 4-5 litri pe metru pătrat, încât pământul să devină uşor jilav:
 • La o zi diferenţă sau chiar câteva ore începi operaţia de recoltare.
 • Intră şi jumule usturoiul. Vei observa că acesta se recoltează extrem de uşor.
 • Nici un bulb nu va rămâne în pământ. Lucru care s-ar fi întâmplat dacă nu udai usturoiul.
 • Aşează usturoiul frumos în linie pe fiecare rând. Să fie cât mai răsfirat. Practic jumuli şi îl laşi în acelaşi loc. Nu îl faci grămezi. Fiecare rând se recoltează individual.
 • Aşteaptă să treacă trei, patru zile, după care vei începe operaţiile de curăţare a usturoiului. Exact acolo, în câmp, la faţa locului cum se spune.
Operaţia de curăţare se referă la înlăturarea mustăţilor şi frunzelor uscate. Lucru uşor de efectuat, frumos, cu forfecuţa, după care vei introduce usturoiul la saci.

Vei avea surpriza să observi cum usturoiul tău, va devenii curat ca zăpada. Practic primele straturi de frunze ce acoperă capaţâna, vor cade încă de la prima atingere a acestora.

Îţi recomand să introduci usturoiul la săcuţi cât mai mici. Aceştia se vând extrem de bine. Săcuţul să fie de maxim 3 kg. Cu cât mai mici, cu atât mai bine pentru tine.

Acesta a fost micuţul meu discurs cu privire la înfiinţarea culturii de usturoi.

Îţi doresc succes, producţii şi profituri financiare substanţiale...şi ca de fiecare dată te mai aştept pe la mine prin grădină ! 29 de comentarii :

 1. daca nu ai un teren cum l-ai descris nu mai cultivi?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu...nu mai cultivi, întrucât există riscul să nu faci nimic.

   Ștergere

 2. Multumesc pentru sfat; Eu pus anu acesta 2500 m s -a facut mult dar marunt am crezut ca din cauza apei prea multa si a bureanului nu sa facut mare ;a stat apa pe teren: A m luat 13 ha pe care am cultivat; 1ha ceapa din seminte {ancuta} 1ha morcov [nantes] 1ha patrunjel penru radacina 1ha pastarnac 1ha varza [buzau] 3000 m ridiche neagra 2,5 ha pepeni etc dar a plouat 140 l pe m dupa care trei saptamani in ficare dupa masa si mi-a distrus culturile in proportie de 70 % si lipsa experientei culturile la sfarsitul lunii mai aratau 90% bine .Am citit tot ce ati scris si va multumesc pentru sfaturi as avea o groaza de intrebari dar scriu foarte greu si mar prinde toamna cealalta prin telefon miar fi mai usor.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este în regulă, mă poţi contacta telefonic oricând doreşti. Numărul de telefon îl găseşti la pagina de contact. Aştept cu drag sa mă suni.

   Ștergere
 3. Am uitat sa ma prezint Dorel

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit Dorel,
   Sunt încântat de cunoştinţă..cu ce te pot ajuta?

   Ștergere
 4. Buna.Am citit la cultura fasolei in solar se face carnirea de ce ? si cand? Dorel Nu uita de schita duzei pentru rampa de udat te rog.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fasolea este o plantă agăţătoare Dorel. În solar se impune cârnirea plantei, întrucât creşte prea mare. Cârnirea se face după ce fasolea a inflorit. Simplu.
   În ce priveşte schiţa duzei te rog să mai aştepti. Sper să găsesc ce te interesează.

   Ștergere
 5. Buna. Ma numesc Andrei. As avea o intrebare ptr dvs. Daca am un sol nisipos pot cultiva pe el usturoi? Multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit Andrei,

   Da...desigur, se poate, solurile nisipoase sunt cele mai indicate in ce priveste infiintarea culturilor de usturoi. Am specificat acest lucru :)
   Iti urez succes !

   Ștergere
 6. Buna ma numesc Nicusor si sunt interesat de cultura usturoiului....pentru inceput am un hectar de teren situat langa un lac de acumulare ..deci problema apei o scoatem din discutie; cu o inclinatie dulce unde apa nu balteste in cazul ploilor abundente sau a irigatiilor artificiale , dar nu e nisipos si nici argilos...e pamant negru ....si timp indelungat a fost cultivat cu porumb ..paioase .si floarea soarelui....iar recoltele in anii buni au fost considerabile per /h... care ar fi parerea dumneavoastra ? S-ar merita investitia? CU RESPECT .....NICUSOR

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da Nicusor intra si cultiva usturoiul fara nici un fel de problema. Pamantul negru despre care vorbesti este un cernoziom extrem de bun. Este permeabil si hranitor. Asa ca ai toate motivele sa cutivi usturoi pe acesta suprafata prezentata de tine. Succes !

   Ștergere
 7. VA MULTUMESC PT SFAT ....IAR DESPRE SOIURILE MAI BUNE IMI PUTETI DA NISTE INDICATII? VA MULTUMESC

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pentru culturile înfiinţate primăvara poţi folosi soiuri semitimpurii: De Dărăşti şi de Cenad, iar pentrut culturile te toamnă soiuri semitârzii: Favorit si Record.
   Succes !

   Ștergere
 8. Daca am plantat toamna trecuta ceapa,usturoi,loboda,ridichi pot aplica acum,in primavara ierbicid fara a afecta culturile?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da poti aplica erbicid , la atentionare cand suprafata cultivata cu legumele prezentate de tine este infestata cu buruieni. Ai grija ce fel de pesticide folosesti in sensul sa nu streseze prea tare culturile deja infiintate. O alta problema ar fi gradul de toxicitae plus gradul de remanenta pe care il vei gasii fara nici un fel de echivoc pe recipientele in cauza. Un alt aspect la care trebuie sa reflectezi cat mai serios se refera la faptul ca erbicidu; in cauza trebuie sa fie selectiv. Ex: sa faca selectia intr- loboda si palamida spre exemplu(Care impreuna sunt pante cu frunza lata). Succes !

   Ștergere
 9. Bunaziua. Multumesc pentru articol.il consider unul demn de urmat ,dar am o nelamurire in cea ce priveste soiul si diferenta de pret.calitate dintre soiul romanesc si altele . Cel romanesc e mai scump dar il poti vinde la fel de bine ca celelante soiuri? Si care ar fi pretul investitiei /ha , doar cateii. Multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Soiurile Romanesti sunt extrem de bune in ce priveste calitatea produsului in sine. Despre pretul usturoiului la momentul vanzarii se poate discuta mult timp si asta pentru ca aici este vorba despre ce metode de vanzare alegi(piata de gros, tarabe sau ma or alte locatii). Esdte posibil sa se vanda mult mai bine sau ma rog tot atat de bine precum soiurile straine. Nu vad nici o diferenta, pana la urma calitatea si gustul primeaza cand vine vorba despre valorificarea produsului. Pretul e discutabil :) In ce priveste cantitatea de usturoi (Catei sau bulbi per/ha am specificat...800 kg)

   Ștergere
 10. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
  Dupa 2 saptamani de ploi am observat ca frunzele usturoiului meu sunt ingalbenite.
  Este boala sau e din cauza ploilor ?
  Va multumesc,

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu este nici o boala, excesul de umiditate creeaza astfel de efecte. Usturoiul isi va revenii si lucrurile vor intra pe fagasul cel bun. Asteptam caldura si totul va intra in normalitate.

   Ștergere
  2. Va multumesc pentru raspuns. M-am mai linistit :)
   Spor la munca si sa fiti sanatos sa ne puteti da sfaturi la nevoie.

   Ștergere
 11. Buna ziua , am o suprafata de 26 ha.,doresc sa stiu daca este rentabil sa o cultiv cu usturoi.Daca da unde as putea gasi seminte pentru soiul de toamna?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da este rentabil sa cultivi aceasta suprafata, numai ca 26 de tone samanta nu se gaseste chiar usor. Adica la prima strigare cum vreti dumneavoastra. Dati-mi un ragaz de timp si discutam toate detaliile infiintarii; plus cantitatea de samanta care va trebuie. Asta daca doriti sa infiintati cultura din samanta. Daca doriti sa o infiintati cu bulbili(catei de usturoi ) se rezolva mai repede. Cred ca nu mai este nevoie sa spun de ce este rentabil. Este rentabil intrucat culturile de usturoi genereaza venituri financiare extrem de ridicate. Atat pentru un moment, mai vorbim !

   Ștergere
 12. Buna seara,
  ma numesc Alin si asa avea urmatoarele nelamurir la care, daca timpul va permite, v-as ruga sa-mi dati un sfat: ati spus de ingrasare cu gunoi de grad....gunoiul de pasare este bun (intreb pentru ca in apropiere sunt cateva ferme de pasari, iar achizitia de gunoi ar fi facila)? Sau e de preferat cel de vaca? Deasemenea, dat fiind faptul ca nu reusesc sa ma dumiresc asupra semintei potrivite (am fost si in Ungaria, dar nu m-am convins ca e samanta cea mai potrivita), puteti sa ma indrumati asupra unui anume tip de ustoriu, de preferat romanesc? Prefer cel plantat primavara devreme, dar nu stiu incotro sa ma indrept. Stiu de Copalau si Buzau, dar...a, sa nu uit, intentionez sa plantez un ha de usturoi la Deva, jud Hunedoara. Dvs va ocupati si de furnizarea de samanta sau de intermedieri cu furnizorii de samanta? Va multumesc si astept raspunsul dvs cu foarte mare interes.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna seara Alin,
   Suplimentarea solului cu gainat de pasare este extrem de buna si poate fi facuta din toamna odata cu aratura. 4-5 t gunoi pasare este mai mult decat suficient.
   Cele mai cunoscute soiuri de samanta usturoi de primavara sunt cele De Cenad si De Darasti. Eu nu ma ocup de furnizarea semintelor si nici de o eventuala intermediere a acestora. Dac o faceam puneam un link catre aceste resurse. Insa te pot ajuta altfel. Iti pot spune ca una din cele mai cunoscute zone in care se planteaza usturoi este judetul Tulcea. Vezi ce aflii, si poate vei gasii acea samanta romaneasca de usturoi la care te-ai gandit. Succes !

   Ștergere
  2. Iti multumesc frumos atat pentru raspuns, cat si pentru promptitudinea acestuia. O sa tin cont din plin de sfaturile tale.
   Alin

   Ștergere
 13. premergator culturii usturoiului nu se administreaza gunoi de grajd,inegreste capatanile si nu mai au aspect comercial!

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 5 t gunoi/ha(premergator culturii usturoiului) nu afecteaza cu nimic prietene, chiar daca vei infiinta cultura in toamna :) iar daca esti mai sceptic, suplimenteaza terenul cu azot si potasiu si se rezolva problema. !

   Ștergere
 14. Buna seara. Numele meu este Mihaela din Giurgiu.
  Am si eu o plantatie de usturoi si in fiecare an am probleme cu el, dupa ce creste vreo 20 cm se ingalbenesc frunzele si incepe sa se si cloceasca . Am incercat an de an sa ii schimb locul si degeaba. Precizez ca nu il ud.

  RăspundeţiȘtergere