joi, 28 noiembrie 2013

Cum Se Face O Cultură De Ceapă

Ceapa din samanta semanata direct in camp(ceapa ceaclama), se practica pe suprafete reduse(loc de bani) cu posibilitati de extindere. Daca te pasioneaza si te intereseaza aceasta problema ai aterizat fix unde trebuie. De ce? cultura permite obtinerea bulbilor pentru consum intr-un singur an si se realizeaza cu cheltuieli mai mici cu circa 40 % fata de ceapa prin arpagic.


Consumul de ceapa uscata este extrem de ridicat iar cel mai bun consumator este omul de rand. Consumul de ceapa creste anual cu 2-3 procente motiv pentru care cred si sustin ca ceapa este prezenta in lista lui de cumparaturi zilnice. Cele mai bune rezultate se obtin cu hibridul Daytona F1(recomand) dar tot atat de bine merge si soiul de ceapa ceaclama autohton Diamant.Samanta poate fi semanata primavara cat mai timpuriu pe suprafete de teren mijlocii spre usoare cu posibilitati de irigare, care nu formeaza crusta la suprafata. Lucrarile de pregatire a terenului se fac cu atentie pentru a realiza un pat germinativ de calitate.

Pregatirea terenului se face in doua etape, toamna si primavara.

Cum?

Toamna se trece la desfiintarea culturilor anterioare in vederea afanarii si nivelarii solului prin folosirea discului cu talere. Se fertilizeaza solul cu 110 kg P2O5/ha si 70 kg K2/ha si se incorpoeaza in sol odata cu aratura adanca la 28-30 cm. Primavara se efectueaza fertilizarea cu 150-200 kg/ha azotat de amoniu sau poti inlocuii cu un Complex III in doza de 150 kg/ha.

Infintarea culturii se face primavara devreme(1-10 martie) cu ajutorul masinii de semanat seminte mici. Pe stratul inaltat se seamana 2 benzi, a cate 2 randuri distantate la 20 cm, iar intre benzi se lasa 44 cm. Adancimea de semanat este de 2-3 cm iar cantitatea de samanta pentru un ha este de patru doze a cate 250.000 de mii de seminte. Dozele de seminte se seamana cu semanatoarea de precizie, astfel, se asigura 10000000 de plante/ha si nu se rareste. Dupa semant cultura se tavalugeste si se erbicideaza.

De ce se erbicideaza cultura de ceapa? 

Pentru ca buruienile intra in concurenta cu plantele, au un consum de apa si hrana mai intens, un regim de vegetatie mai accelerat, umbresc plantele, sunt gazde intermediare pentru o gama larga de agenti patogeni si daunatori. Acum cred ca ai inteles cum stau lucrurile si sa nu mai aud ca nu poti rezolva aceasta problema.

Distrugerea buruienilor poate fi rezolvata prin erbicidarea cu diferite produse cum ar fi:

 1. Dual 3 l/ha, Stomp 2 l/ha sau Ramrod 6 kg/ha - erbicidul se aplica imediat dupa semanat.
 2. Basagram 3 l/ha - erbicidul se aplica cand plantele au 2-3 frunze normale. 
 3. Rezultate excelente in combaterea buruienilor perene se obtin cu erbicidul Pantera 40 EC. Produsul se aplica in doza de 1,5 l intr-o cantitate de 200-300 l apa/ha. 
Daca vrei sa iasa treaba buna ia in calcul combaterea bolilor si daunatorilor. 

Cei mai cunosuti ageti agenti patogeni sunt:
 • putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa 
 • mana cepei 
 • alternarioza cepei si prazului
 • putregaiul alb al cepei si usturoiului. 
 • combaterea se face cu fungicidul Bravo 500 SC în doza de 1,5-2 l/ha.

Cei mai cunoscuti daunatori sunt:
 • gandacul rosu al cepei 
 • carabusul de mai
 • musca cepei 
 • musca usturoiului.
Toate preparatele folosite la tratamente se asociaza cu Aracet folosit ca adeziv.

Irigarea se face rational. La inceput se uda cu moderatie, cu treceri dese si cantitati de apa mai mici. Mai tarziu cand plantele intra puternic in vegetatie se uda cu cantitati mari. Faza critica este la marirea si maturarea bulbilor. De ce? La acest moment clima se incalzeste o parte din apa se pierde prin evaporatie, o parte se pierde prin transpiratie iar o alta participa la cresterea bulbilor prin procesul de absortie. In general cultura prevede 6-8 udari cu cantitati mai mici si 2-3 mai mari. O ploaie de 25 l/m2 rezolva problema a doua udari(de luat in calcul).  

Cu 2-3 saptamanai inainte de recoltare se sisteaza irigarea culturii in vederea maturarii si uscarii bulbilor, dupa care se trece imediat la scoaterea totala din vegetatie cu tavalugul. 

Recoltarea bulbilor de ceapa se efectueaza manual sau mecanizat in prima jumatate a lunii septembrie. Pentru o mai buna eficientizare se strange in gramezi pe brazda, se taie coditele si radacinile bulbilor, se sorteaza, se pune la saci de 20-30 kg si se depoziteaza. Cele mai indicate locuri sunt cele racoroase, ferite de umiditate si foarte bine aerate. 

Valorificarea se face la piata de gros, in pietele de legume fructe, sau de ce nu in propriul tau magazin cu produse legumicole online. 

Daca ti-a placut distribuie articolul mai departe si nu uita sa te abonezi la feedul de site.

27 de comentarii :

 1. mersi de informatii sii bafta mai departe

  RăspundețiȘtergere
 2. Salut. Care e perioada optima de insamantare? Multumesc frumos.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Perioada optima insamantari este primavara devreme si coincide cu data de 1-10 martie. Spor la munca iar daca mai sunt intrebari te ajut cu toata placerea.

   Ștergere
 3. Domnule,am o mică gradina de legume.Pe acest teren,însămânțez si cateva straturi cu arpagic.Sunt în vârstă,și nu-mi place să iau graunte cu graunte de arpagic cu mâna si să-l înfig în pământ.După cum am vazut metoda de însămânțare mecanica,cred ca ar merge să pun pe strat(pe niste șențulețe trasate)arpagicul așa cum va cădea el la o însămânțare liberă,și după aceea,să-l(cu se spune)tăvălugesc,sau să dau cu o mătură pe el.Ce părere aveți ? Este bine ? Mulțumesc !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da domnule Burciu, este bine. Faceti cateva vadulete cu coltul sapei, adancimea vadauletelor sa fie de maxim 5 cm, presarati arpagicul, daca se poate la 4-5 cm intre bulbi, astupati cu pamant si se rezolva problema. Va asigur ca tot arpagicul va rasarii frumos. Va doresc mult succes si va astept cu vesti bune.

   Ștergere
  2. Domnule Traian,mă surprinde rapiditatea cu care mi-ați dat răspunsul.Mulțumesc mult.Asta dovedește că sunteți un om foarte ordonat în viață.Am înțeles,și mă bucur că scap de de acea povară,și dacă mai dau cu acel ebicid de la pct.1,nu mai rămâne decât să mai trag cu o săpăligă printre rânduri atunci când pământul prinde o crustă.Așa mai îmi convine.Și încă o întrebare,cu permisiunea dvs.; Am făcut un strat pentru flori,săpând cu cazmaua pământul înțelenit.Am pus peste el niște gunoi de grajd.Doresc să pun acolo ceva flori.Cu ce erbicid ar fi bine să dau,ca să nu mai crească probabil din acel pământ și gunoiul de oaie iarăși iarba sau alte buruieni ? Vă mulțumesc pentru sfaturi ! Domnul să vă binecuvânteze ! Ion Burciu din Covasna.

   Ștergere
  3. Daca pe acel pamant sapat cu cazmaua a fost pir, costrei sau ma rog, alte buruieni, trebuie sa mai asteptati putin. Ideea este sa creasca buruiena pana la inaltimea de 10 cm dupa care aplicati Pantera 40 EC. Dupa 21-25 de ziule de la aplicare afanati bine solul si plantati bulbi sau semintele pentru flori. Daca nu doriti sa mergeti pe aceasta varianta, aplicati desupra solului folie de culoare neagra(mulcire a solului) si plantati bulbii sau semintele in cuburi, la distantele dorite de dvs. Astfel veti evita cresterea buruienilor in frumoasa dvs gradina cu flori. Va urez numai bine si mult succes !

   Ștergere
  4. Domnule Traian,acum când arpagicul meu(chiar dacă a fost în diverse poziții semănat)este falnic și arătos,precum și celelalte lucruri pe care m-ați învățat arată bine,vin și eu să vă mulțumesc și să vă doresc multe binecuvântări de la bunul Dumnezeu. Ion Burciu - Covasna.

   Ștergere
  5. Va multumesc si eu Domnule Burciu, multumiri, Domnului, noi punem samanta in pamant, dar El este cel care are grija de plante sa creasca, sa ne ofere hrana necesara. Va multumesc inca odata pentru vizita si comentariu.

   Ștergere
  6. ”asa ca nici cel ce sadeste, nici cel ce uda nu sunt nimic; ci Dumnezeu, care face sa creasca.” (1Cor.3:7)
   Glorie Domnului !

   Ștergere
  7. Asa este ! Slavit sa fie Domnul..

   Ștergere
  8. Domnule Traian,se pare că împărtășim aceeași credință(nu religie).M-aș bucura dacă ați fi de acord să comunicăm pe adresa de email-burciuionel@yahoo.com-,nu pe Blog.”Totusi temelia tare a lui Dumnezeu sta nezguduita, avand pecetea aceasta: "Domnul cunoaste pe cei ce sunt ai Lui"; si: "Oricine rosteste Numele Domnului sa se departeze de faradelege!" (2Tim.2:19)

   Ștergere
 4. Domnule Traian,am pus răsadul de roșii în micul solar pe care îl am(cam 40 fire).Răsadul este din semințe selectate în vara trecută.Vreau să vă întreb,când este corect să se facă prima stropire cu zeamă bordeleză ? Vecinul meu le-a stropit cu zeamă de la urzici.Este bună această metodă ? Mulțumesc pentru răspunsul dvs.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu pot sa pun un diagnostic plantelor dvs de tomate din solar acum, acesta operatie se face numai daca plantele prezinta anumite simptome( patare, rugina, tulpini strangulate, ofilire etc). Insa va pot spune ca atat ceaiurile de urzica cat si zeama bordeleza sunt foarte eficiente si pot fi aplicate preventiv plantelor. Desigur concomitent cu operatiile de aerisire, de reglare a umiditatii la sol cat si cea a umiditatii atmosferice. Acestea sunt cauzele cele mai frecvente ce pot genera bolile fungice. Deci puteti aplica fie un ceai de urzica , fie o zeama bordeleza, ambele sunt ecologice si pot tine departe de boli frumoasele dvs plantute de tomate din solar.

   Ștergere
  2. Mulțumesc frumnos,am să vă țin la curent cu evoluția plantelor mele de tomate și când o să dau de greu am să vă cer sfatul,fiindcă văd că sunteți în afară de grădinar,și un om de suflet.Fiți binecuvântat !

   Ștergere
 5. Referitor la cultura de ceapa, se rup sau nu tijele florale? Daca se rup atunci cand e mai indicat sa se faca?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, tijele florale se rup din cultura, parcela sau brazda de ceapa in momentul aparitiei acestora.

   Ștergere
 6. Multumesc pentru raspunsul promt, dar am observat ca in locul care ramane dupa ruperea tijei se aduna apa si ceapa putrezeste. Nu exista alta modalitate de a opri formarea tijelor?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ba da se poate, prin strangularea tulpinilor florifere cu sfoara, ate, etc, dar asta presupune un volum de munca imens.

   Ștergere
  2. Multumesc pentru raspuns. Asta e, dar cum am doar gradina mica nu va fi o problema.

   Ștergere
 7. buna seara
  am semanat si eu un ha de ceapa ceaclama(mi-am facut o semanatoare mecanica care are 20cm intre randuri si 8cm pe rand, am intentionat sa o fie mai deasa, dar am modificat rotile pentru ca patinau, am pus colti pe ele, ma rog, nu asta este problema mea) si nu a rasarit nici 3% unde am dat cu stomp aqua 4l/ha(cantitatea maxima de pe ambalaj, pentru ca era terenul cu multe buruieni) iar unde nu am dat cu stomp a rasarit foarte bine chiar si unde a cazut samanta pe jos
  Stompul sa fie problema(doza)?
  multumesc anticipat

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stompul este selectiv, nu afecteaza cu nimic germenul semintelor de ceapa. Probabil ca nr de seminte distribuit la sol a fost mic, sau crusta sau adancimea de semanat a fost prea mare.

   Ștergere
  2. cantitatea de seminte a fost de 3kg/ha in jur de 750000 de plante/ha
   adancimea de semanat variaza de la 0-3cm pe latima de 1m pentru ca pamantul nu se poate nivela perfect, iar semanatoarea mea este dreapta, patinele sunt fixe toate 6, deci un rand intra mai mult, altul mai putin, altul de loc, iar la mine nu arasarit mai deloc

   Ștergere
 8. Și eu am dat -Stomp-,tocmai pentru a mai îmi ușura munca de plivit a buruienilor și la ceapă și la alte culturi.Ceapa,în opoziție cu ce s-a întâmplat la domnul la care abia dacă au răsărit câteva cepe,la mine parcă au răsărit chiar mai multe.Buruieni tot au crescut până la urmă.Mai există un erbicid care îi spune-Total-am dat cu el pe ierburile de pe lângă gard și le-a nimicit.

  RăspundețiȘtergere