joi, 28 noiembrie 2013

Cum Se Face O Cultură De Ceapă

A stăzi te voi învăţa cum se face o cultură de ceapă. Îţi voi prezenta cele mai notabile metode de înfiinţare ale acestei culturi legumicole. Vei învăţa să dai o lecţie de viaţă celor care au intrat în competiţie cu tine în acest sens.

Mai concret le vei arăta adversarilor tăi grădinari cum se produce 100 de tone de ceapă şi cum vei rupe norma la bani într-un mod extrem de uşor.

Simplu, frumos, cu şcoală de grădinar care ştie ce vrea de la viaţă. Care ştie ce legume merg tare pe piaţa legumicolă din România şi nu numai.

Aşadar hai să intrăm pe flux şi să aflăm despre ce este vorba.

Câteva aspecte privind utilitatea acestei legume.

Ingredient de bază folosit în tehnica preparatelor culinare zilnice. Motiv pentru care acest produs legumicol este la mare căutare şi se vinde în cantităţi industriale.

În concluzie iată ce trebuie să şti:

Ai două variante de înfiinţare la care te rog să reflectezi:


 1. Înfiinţarea culturilor de ceapă din sămânţă sau ceapă ceaclama.
 2. Înfiinţarea culturilor de ceapă din arpagic.
Astăzi vom discuta despre prima variantă întrucât este cea mai avantajoasă. Cea mai bine cotată. Vei lăsa în urmă mulţi grădinari care s-au gândit să înfiinţeze cultura cepei folosind arpagicul. Cantitativ şi calitativ vorbind. 

Iată pontul sau biletul către sursă. Vei folosii hibridul Daytona.

Este un hibrid extrem de productiv care îţi va aduce multe beneficii financiare. Acum nu este că nu poţi cultiva şi altceva. Ba da..... merge şi cultura de ceapă autohtonă, atât de bine cunoscuta ceapă Diamant.


Însă tu vei merge pe varianta prezentată de mine. Si asta pentru că vrem producţii de ceapă substanţiale.

De ce vrem acest lucru?. Preţul produsului a început în ultimul timp să se schimbe de la o secundă la alta pe pieţele de desfacere. Lumea jonglează cu preţul de îţi vine să o iei la fugă.

Practic invadează pieţele cu marfă, le înroşesc, după care începe să ţină la preţ de parcă s-a oprit lumea la ei. Nu......nu mai are nimeni ceapă de
vânzare decât neica Stelian care stă şi scarpină prafu pe lângă tarabă tot rugându-se să vândă şi el vre-o 5 kg de ceapă pe zi. Să aibă şi el de-o ciungă nu de alta. 

Nu frate, nu facem dastea. Nu tratăm problema la nivel de sacoşă. Tratăm problema la nivel înalt. Vindem marfă din câmp la nivel de tir. Cu sutele de tone.

Pentru a face acest lucru iată ce trebuie să faci:

Pregăteşte terenul din toamnă. Ară uniform, iar în primăvară mărunţeşte-l bine prin discuiri repetate, încât structura acestuia să devină afânată.

Mai departe. Suplimentează terenul cu 200 kg de îngrăşământ şi încorporează-l cu discul cu talere.

Tratează terenul cu un erbicid. Stomp se numeşte. Este un erbicid selectiv care estompează germinarea tuturor seminţelor ce ar putea provoca dezastre în cultura de ceapă. Mai ales dacă..... nu ai ales cu atenţie terenul şi acesta a fost să zicem unul plin de buruieni.

Deci Stompul permite seminţelor de ceapă să răsară frumos. Să germineze armonios. 

Ce trebuie să mai şti: acest erbicid îşi va face efectul aproape 3 luni de zile, după care se va diminua. Până atunci însă, ceapa va băga bulbi şi chiar dacă vor mai apare alte bălării le poţi trata cu Sare DMA. Un erbicid destul de ieftin şi la îndemâna oricui. Vei face acest lucru numai dacă este cazul.

Să presupunem că ai ajuns cu lucrările la acest stadiu de lucru. Tot ce urmează este să semeni seminţele şi să aştepţi să răsară.

Îţi recomand să nu aplici udări în timpul procesului de germinare(răsărire) întrucât există riscul să se formeze crusta iar sămânţa să nu mai răsară.

Sămânţa de ceapă se seamănă în faţa:

 • adâncimea să fie de 2-3 cm.
 • distanţa dintr-e rânduri să fie de 25 cm.
 • distanţa într-e seminţe pe rând pe rând să fie una lângă alta.
 • cantitatea de sămânţă rămâne să o stabileşti singur în funcţie de câţi metri pătraţi sau hectare de ceapă vrei să înfiinţezi. După cum te ţine buzunarul ca să fie mai pe înţelesul tău.


După ce a răsărit instalezi sistemul de apă prin aspersiune şi aplici normele de apă corespunzătoare creşterii şi dezvoltării plantelor.

Este cum e mai simplu de făcut. Îţi recomand două udări săptămânale cu cantităţi moderate de apă. 15 litri pe metru pătrat este mai mult decât suficient.

La formarea bulbilor măreşti norma de apă până la maxim 20 litri pe metru pătrat. Este posibil să mai prinzi şi câteva ploi. Şi acestea trebuie luate în calcul.

Ca un grădinar deştept şi isteţ ce eşti îţi vei face un calendar cu normele de udare anuale. La aşa manieră încât în anul următor să şti cu exacitate cam cum stă treaba cu volumul de apă ce trebuie acordat frumoaselor tale culturi de ceapă.

Ceapa din sămânţa va creşte una lângă alta. Practic la băgarea bulbilor(când bagă bulb) se împinge una pe alta şi cresc extrem de frumos.

Să nu cumva să te apuci să o răreşti crezând ca este prea deasă. Să nu faci acest lucru. Lasă ceapa aşa cum a fost semănata, asta dacă eşti la primul experiment de acest gen. Cine a mai semănat ştie despre ce este vorba.

În timpul vegetaţiei acorda-i câteva lucrări de întreţinere. Asta dacă este cazul ceea ce nu cred că se va întâmpla. Dar dacă totuşi apar buruieni pe urmele marcatorilor să spunem, pune mânuţa pe sapă sau o praşitoare şi rezolvă problema. 

După 100 de zile ceapa va fi aproape gata de recoltat. Îţi recomand să o tăvălugeşti cu tăvălugul pentru a o scoate din vegetaţie. După ce vei observa ca foliajul este aproape uscat poţi trece la recoltarea cepei

Recoltarea o vei face manual sau mecanizat. Este opţional. După recoltare vei fi nevoit să apelezi la forţă de muncă manuală. Adică îţi va trebuii oameni să cureţe ceapa de frunze şi cozi şi implicit să o pună la săcuţi de 20 respectiv 30 de kg.

Pentru a da un aspect comercial plăcut cepelor tale foloseşte săcuţi tip plasă, la culoarea cepei. Să fie uşor manevrabili. Adică săcuţi de 20 de kg. Nu uita că munca cu oamenii costă. Însă nu va trebuii să te îngrijoreze acest aspect. Vei avea de unde să plăteşti.

Ca orice grădinar îţi vei da seama de potenţialul de producţie ce urmează să-l obţii. Practic recoltezi ceapa de pe un metru pătrat, o cântăreşti şi plus minus îţi vei da seama pe ce cantitate de ceapă vandabila te poţi baza. Acest exerciţiu îl vei face cu câteva săptămâni înainte de recoltare.

Îţi faci planul cu marfa şi cauţi beneficiari. Îţi recomand centrele legumicole mari. Ei sunt cei care vor cumpăra de la tine. Dă-le câteva monstre, laudă-te cu marfa, cere un preţ corect încât să fiţi amândoi pe avantaj.

Te asigur că vei obţine venituri financiare considerabile dacă vei urma sfaturile din discursul ce tocmai ţi l-am prezentat.

Succes !

43 de comentarii :

 1. Toata stima pentru informatiile tale, dar cam incomplete! Ce cantitate de samanta sa folosim la metru patrat, distante dintre seminte, distanta dintre randuri, la ce data ne propui sa facem semanatu? poate faci si o parte a doua, oricum dai niste idei foarte interesanta! success!

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aşa am sa fac. Mulţumesc pentru remarcă şi aprecieri.

   Ștergere
 2. astept partea a doua ........

  Stima..

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu siguranţă va fi şi a doua parte, dar asta după ce vor trece sărbătorile de iarnă.

   Ștergere
 3. Răspunsuri
  1. După ce vor trece sărbătorile de iarnă. Mulţumesc pentru înţelegere.

   Ștergere
 4. Va Multumesc eu pentru idee ....asi dori sa o pun in practica ......

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar te rog...cine nu va pune în practică nu va avea niciodată nimic. Te asigur de acest lucru.
   Succes !

   Ștergere
 5. salut domnu Traian va rog daca binevoiti sa imi dai un sfat, am mai citit din articolele scrise de dvs am un teren cu suprafata de 1ha si care in ultimii6 ani a fost cultivat cu lucerna se poate infiinta o cultura de ceapa prin harpacic(stuttgard)?? astept parerea dvs

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut Mariusica sigur ca da se poate. Ma bucur ca m-ai contactat in mod direct si am rezolvat problema. sper sa fie bine. Nu uita..intra chiar maine si infiinteaza cultura din arpagic. Se pare ca timpul lucreaza in favoarea ta.
   Succes !

   Ștergere
 6. Am semanat si eu arpagicul acum(15 ian.) si cineva mi-a spus ca nu am facut bine ,ca daca da inghetul o sa-mi degere tot arpagicul.Sa vedem ca s-au anuntat temperaturi de -10 grade

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da...ar fi un scenariu destul de urat. Te-ai grabit cumva, totusi bulbul bine inradacinat rezista pana la minus 8 grade. Asa ca suntem la limita intelegi?
   Trebuie sa stii ca temperatura minima de incoltire este de 3-4 grade si cea optima de 18 - 20 de grade. Ori asta inseamna ca cel mai bine era sa la inceputul lui martie. In fine Doamne ajuta sa fie bine. Apropo ce suprafata de teren ai infiintat?

   Ștergere
  2. Multumesc pentru raspuns.Am semanat in gradina cam 1 kg de arpagic .Nu am masurat niciodata ,cred ca am vreo 500mp numai gradina si acolo pun de toate pentru consumul familiei.

   Ștergere
  3. Buuun..Hai sa ajutam putin brazda de arpagic..asta ca sa nu inghete. Preventiv vei asterne deasupra brazdei un strat de paie de 10 cm grosime si totul este ca si rezolvat. Paiele sa fie de orz, grau sau ce ai tu la indemana.

   Asta cat mai rapid intrucat se anunta frig. Succes !
   .

   Ștergere
 7. ce ingrasaminte sa aplic

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poti aplica 5 tone gunoi putred din toamna sau 200 kg azot in vegetatie primavara, dar nu mai mult intrucat se reduce capacitatea de pastrare a cepei..
   Succes !

   Ștergere
  2. Scz....am omis sa spun ca ingrasamantul este valabil pentru 1 ha cultura ceapa infiintata.

   Ștergere
 8. unde gasesc daytona semintele.pot semana cu semanatoarea de seminte cici manuala din comert

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La o simpla cautare pe net vei gasii o gramada de firme care comercializeaza aceste seminte. Da, semintele se pot semana si cu semanatoarea manuala :)
   Succes !

   Ștergere
 9. partea a doua cu ceapa din arpagic ati publicato / va multumesc

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Partea a doua va venii cat de curand prietene, nu e ca stau degaba, am o gramada de treburi de facut momentan.
   Asa ca mai acorda-mi un ragaz de timp(cateva zile) si se rezolva..ok?

   Ștergere
 10. ok si multumesc frumos ..

  RăspundeţiȘtergere
 11. salutare .care este perioada propice insamantarii? se poate alterna cu alta cultura? cam ce suma este necesara pt un ha de cultura ? cu stima Florin

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca vrei poti incepe insamantarile chiar maine, nu este tarziu. Aceasta cultura nu merge in tandem cu alte culturi iar costurile se ridica undeva la 60 de mlioane de lei data la gata. De la pregatirea terenului si pana la recoltare. Si sincer nu am spus mult. Este posibil ca cheltuielile sa intreaca usor aceasta suma. Insa avantajele financiare vor depasii cu mult investitia. Important este sa ai unde vinde productia cu pricina. Spor la treaba si sa auzim de bine.

   Ștergere
 12. Salut,pe un teren cu o inclinatie m ai mare de 25% se poate cultiva ceapa?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da se poate cultiva cu conditia sa semanati perpendicular . Daca inclinatia terenului este pe directia N - S dumneavoastra semanati pe directia E-V.

   Ștergere
 13. va rog mult sa precizati cantitatea de saminta la ha va muultumesc

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este vorba despre un milion de seminte/ha, sau despre patru unitati a cate 500g.

   Ștergere
 14. se seamana aceasta ceapa toamna ?cand?multumesc

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. da, se seamana si toamna..in ultima decada a lunii Noiembrie sau primavara devreme (1 - 10 Martie)

   Ștergere
 15. Am un solar de 600 de metrii patrati. Vreau sa pun gogosari , cat de rentabila este cultura comparando cu una de rosi.
  Cati lastari sa las si pana la ce inaltime ajunge planta ?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Uneori plantele de ardei gogosar pot ajunge la 1, 20 m in spatiile protejate. poti merege pe varianta trei patru lastari principali si restul secundari. Asta in functie de cate fructe doresti sa lasi pe fiecare in parte.
   prin comparatie cu o cultura de tomate in ce priveste rentabilitatea as putea spune ca este un achilibrata. Ambele sunt generoase :)

   Ștergere
 16. Ce cantitate de gogosari sar putea recolta ?
  Eventual cateva detalii despre lastari cand trebuiesc carniti ? in ce perioada a plantei ?
  Este prima data cand vreau sa plantez gogosari .
  Va multumesc frumos!

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cantitatea de gogosar este discutabila. Diferenta o face soiul sau hibridul cultivat. De regula hibrizii produc mai mult. 2-3 kg fructe per tufa este suficient d bine. Carnirea lastarilor se face in perioada fructificari. Cand deja 75% din masa florifera a fructificat. Cu acest prilej hotarasti cu cate fructe vrei sa pleci la drum. poti face carnire asa cum doresti tu. o eventuala cizelare a fructelor se impune din start(adica fructele micute si diforme, netipice soiului sau hibridului cultivat trebuie eliminate, deasemeni si cele tarate sau lovite de vre-o eventuala boala) In solar ardeiul gogosar trebuie tinut sub control tot timpul iar cea mai importanta veriga este aerisirea. Ai grija cum alternezi cu acesta operatie.

   Ștergere
 17. Cum se utilizează sarea DMA? Ce concentratie?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sarea DMA se aplica in functie de gradul de infectare a solului, in special se aplica pe suprafetele infectate cu palamida sau stuf. Spre exemplu eu am utilizat 2l - DMA - la 400 l de apa. Retine un mic aspect, ceapa trebuie sa aiba cel putin 4-5 frunze adevarate in momentul aplicarii erbicidului, cu toate acestea dupa aplicare cultura va suferii un mic stres. Adica frunzele cepei se vor rasucii usor. De aceea este extrem de important sa consulti un specialist cand vei ajunge la acest stadiu si sa respecti recomandarile producatorului. Eu cam atat am avut de spus, atentie maxima si spor la munca...!

   Ștergere
 18. am plantat arpagicul ieri e bine sa dau azi cu erbicid pentru buruieni (mai ales ca am pus gunoi de grajd) si sa imi spuneti de care. va multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
 19. Eu stau la bloc si vreau sa plantez din placere si ptr experiment niste ceapa verde intr-o glastra pe balcon.

  Se poate face asta, si daca da, exista niste sfaturi speciale pe care trebuie sa le urmez ? Multumesc anticipat.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, dumneavoastra trebuie sa cumparati un pliculet de seminte " ceapa pentru legatura"...aceasta ceapa nu formeaza bulbi, rezultUL VA FI CEAPA VERDE ATAT DE MULT RAVNITA si este tocmai buna de semanat in glastra de pe balcon. Succes !

   Ștergere
 20. Buna ziua.Am o intrebare sint la inceput de gradinarit .Am pus arpagicul,a rasarit e ok am si mincat ceapa verde dar au aparut fustele aproape fiecare fir are ce sa fac????Va multumesc anticipat.O seara frumoasa

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Rupeţi fuştele şi se rezolvă, dacă doriţi să produceţi sămânţă le puteţi lăsa. Este din cauza arpagicului, nu a fost păstrat în condiţii optime de temperatură.

   Ștergere
  2. Multumesc frumos Arpagicu l-am luat din piata de pe taraba asa ca ......sa nu avem pretentii.Am sa le rup Multumesc pentru raspuns o zi minunata sa aveti

   Ștergere