joi, 28 noiembrie 2013

Cum Se Face O Cultură De Ceapă

A stăzi te voi învăţa cum se face o cultură de ceapă. Îţi voi prezenta cele mai notabile metode de înfiinţare ale acestei culturi legumicole. Vei învăţa să dai o lecţie de viaţă celor care au intrat în competiţie cu tine în acest sens.

Mai concret le vei arăta adversarilor tăi grădinari cum se produce 100 de tone de ceapă şi cum vei rupe norma la bani într-un mod extrem de uşor.

Simplu, frumos, cu şcoală de grădinar care ştie ce vrea de la viaţă. Care ştie ce legume merg tare pe piaţa legumicolă din România şi nu numai.

Aşadar hai să intrăm pe flux şi să aflăm despre ce este vorba.

Câteva aspecte privind utilitatea acestei legume.

Ingredient de bază folosit în tehnica preparatelor culinare zilnice. Motiv pentru care acest produs legumicol este la mare căutare şi se vinde în cantităţi industriale.

În concluzie iată ce trebuie să şti:

Ai două variante de înfiinţare la care te rog să reflectezi:


  1. Înfiinţarea culturilor de ceapă din sămânţă sau ceapă ceaclama.
  2. Înfiinţarea culturilor de ceapă din arpagic.
Astăzi vom discuta despre prima variantă întrucât este cea mai avantajoasă. Cea mai bine cotată. Vei lăsa în urmă mulţi grădinari care s-au gândit să înfiinţeze cultura cepei folosind arpagicul. Cantitativ şi calitativ vorbind. 

Iată pontul sau biletul către sursă. Vei folosii hibridul Daytona.

Este un hibrid extrem de productiv care îţi va aduce multe beneficii financiare. Acum nu este că nu poţi cultiva şi altceva. Ba da..... merge şi cultura de ceapă autohtonă, atât de bine cunoscuta ceapă Diamant.


Însă tu vei merge pe varianta prezentată de mine. Si asta pentru că vrem producţii de ceapă substanţiale.

De ce vrem acest lucru?. Preţul produsului a început în ultimul timp să se schimbe de la o secundă la alta pe pieţele de desfacere. Lumea jonglează cu preţul de îţi vine să o iei la fugă.

Practic invadează pieţele cu marfă, le înroşesc, după care începe să ţină la preţ de parcă s-a oprit lumea la ei. Nu......nu mai are nimeni ceapă de
vânzare decât neica Stelian care stă şi scarpină prafu pe lângă tarabă tot rugându-se să vândă şi el vre-o 5 kg de ceapă pe zi. Să aibă şi el de-o ciungă nu de alta. 

Nu frate, nu facem dastea. Nu tratăm problema la nivel de sacoşă. Tratăm problema la nivel înalt. Vindem marfă din câmp la nivel de tir. Cu sutele de tone.

Pentru a face acest lucru iată ce trebuie să faci:

Pregăteşte terenul din toamnă. Ară uniform, iar în primăvară mărunţeşte-l bine prin discuiri repetate, încât structura acestuia să devină afânată.

Mai departe. Suplimentează terenul cu 200 kg de îngrăşământ şi încorporează-l cu discul cu talere.

Tratează terenul cu un erbicid. Stomp se numeşte. Este un erbicid selectiv care estompează germinarea tuturor seminţelor ce ar putea provoca dezastre în cultura de ceapă. Mai ales dacă..... nu ai ales cu atenţie terenul şi acesta a fost să zicem unul plin de buruieni.

Deci Stompul permite seminţelor de ceapă să răsară frumos. Să germineze armonios. 

Ce trebuie să mai şti: acest erbicid îşi va face efectul aproape 3 luni de zile, după care se va diminua. Până atunci însă, ceapa va băga bulbi şi chiar dacă vor mai apare alte bălării le poţi trata cu Sare DMA. Un erbicid destul de ieftin şi la îndemâna oricui. Vei face acest lucru numai dacă este cazul.

Să presupunem că ai ajuns cu lucrările la acest stadiu de lucru. Tot ce urmează este să semeni seminţele şi să aştepţi să răsară.

Îţi recomand să nu aplici udări în timpul procesului de germinare(răsărire) întrucât există riscul să se formeze crusta iar sămânţa să nu mai răsară.

Sămânţa de ceapă se seamănă în faţa:

  • adâncimea să fie de 2-3 cm.
  • distanţa dintr-e rânduri să fie de 25 cm.
  • distanţa într-e seminţe pe rând pe rând să fie una lângă alta.
  • cantitatea de sămânţă rămâne să o stabileşti singur în funcţie de câţi metri pătraţi sau hectare de ceapă vrei să înfiinţezi. După cum te ţine buzunarul ca să fie mai pe înţelesul tău.


După ce a răsărit instalezi sistemul de apă prin aspersiune şi aplici normele de apă corespunzătoare creşterii şi dezvoltării plantelor.

Este cum e mai simplu de făcut. Îţi recomand două udări săptămânale cu cantităţi moderate de apă. 15 litri pe metru pătrat este mai mult decât suficient.

La formarea bulbilor măreşti norma de apă până la maxim 20 litri pe metru pătrat. Este posibil să mai prinzi şi câteva ploi. Şi acestea trebuie luate în calcul.

Ca un grădinar deştept şi isteţ ce eşti îţi vei face un calendar cu normele de udare anuale. La aşa manieră încât în anul următor să şti cu exacitate cam cum stă treaba cu volumul de apă ce trebuie acordat frumoaselor tale culturi de ceapă.

Ceapa din sămânţa va creşte una lângă alta. Practic la băgarea bulbilor(când bagă bulb) se împinge una pe alta şi cresc extrem de frumos.

Să nu cumva să te apuci să o răreşti crezând ca este prea deasă. Să nu faci acest lucru. Lasă ceapa aşa cum a fost semănata, asta dacă eşti la primul experiment de acest gen. Cine a mai semănat ştie despre ce este vorba.

În timpul vegetaţiei acorda-i câteva lucrări de întreţinere. Asta dacă este cazul ceea ce nu cred că se va întâmpla. Dar dacă totuşi apar buruieni pe urmele marcatorilor să spunem, pune mânuţa pe sapă sau o praşitoare şi rezolvă problema. 

După 100 de zile ceapa va fi aproape gata de recoltat. Îţi recomand să o tăvălugeşti cu tăvălugul pentru a o scoate din vegetaţie. După ce vei observa ca foliajul este aproape uscat poţi trece la recoltarea cepei

Recoltarea o vei face manual sau mecanizat. Este opţional. După recoltare vei fi nevoit să apelezi la forţă de muncă manuală. Adică îţi va trebuii oameni să cureţe ceapa de frunze şi cozi şi implicit să o pună la săcuţi de 20 respectiv 30 de kg.

Pentru a da un aspect comercial plăcut cepelor tale foloseşte săcuţi tip plasă, la culoarea cepei. Să fie uşor manevrabili. Adică săcuţi de 20 de kg. Nu uita că munca cu oamenii costă. Însă nu va trebuii să te îngrijoreze acest aspect. Vei avea de unde să plăteşti.

Ca orice grădinar îţi vei da seama de potenţialul de producţie ce urmează să-l obţii. Practic recoltezi ceapa de pe un metru pătrat, o cântăreşti şi plus minus îţi vei da seama pe ce cantitate de ceapă vandabila te poţi baza. Acest exerciţiu îl vei face cu câteva săptămâni înainte de recoltare.

Îţi faci planul cu marfa şi cauţi beneficiari. Îţi recomand centrele legumicole mari. Ei sunt cei care vor cumpăra de la tine. Dă-le câteva monstre, laudă-te cu marfa, cere un preţ corect încât să fiţi amândoi pe avantaj.

Te asigur că vei obţine venituri financiare considerabile dacă vei urma sfaturile din discursul ce tocmai ţi l-am prezentat.

Succes !

3 comentarii :